В Кюстендил затварят кина и театри, учениците от 5. до 12. клас се връщат вкъщи. Това бе решено на Областният кризисен щаб. Мерките влизат в сила от 15 март до 28 март 2021 г.

Преустановява се провеждането в присъствена среда на всички групови извънкласни занимания и дейности по интереси, занимални, екскурзии, спортни празници и други организирани мероприятия за всички възрастови групи, с изключение на състезанието "Европейско кенгуру", пролетно математическо състезание - при строг пропускателен режим и спазване на противоепидемичните мерки.

Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия - кина, музеи, галерии, театри, концерти, занятия по творческо и музикално изкуство.

Всички заведения за хранене и развлечения ще продължат да работят, но трябва да осигуряват физическа дистанция от 1,5 м. между облегалките на столовете, като не се допускат повече от 6 човека на една маса. Преустановява се посещението на малолетни и непълнолетни лица без придружител в ресторанти и заведения.

Учениците в Пловдив също минават онлайн, забраняват им да ходят по заведения

Учениците в Пловдив също минават онлайн, забраняват им да ходят по заведения

Слагат полицейски постове пред моловете

Същевременно в Мездра се преустановява провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в лечебните заведения за болнична помощ. Увеличава се броят на леглата в лечебните заведения за болнична помощ за дейности по диагностика и лечение на лица, болни от Covid-19 (с готовност до 50% от общия брой легла).;

Въвежда се задължително носене на защитни маски на открити пространства при струпване на повече хора - пазари, тържища, изложения, централни улици и площади.Забранява се провеждането на масови мероприятия в закрити помещения, свързани с провеждане на конференции, работни срещи, обучения, заседания, семинари.

Забранява се провеждането на занятия в танцови, езикови и други школи, както и тренировките във фитнес и спортни зали. Заведенията и ресторантите продължават да изпълняват въведените до момента противоепидемични мерки при 30% от капацитета и до 6 човека на маса.

Не се допуска провеждането на масови тържества като кръщенета, сватби, рождени дни, банкети и други, с повече от 15 човека. Управителите и ръководителите на търговски обекти, банки, администрации, неправителствени организации и предприятия не допускат служители и граждани без защитна маска и създават организация за спазване на дистанция между хората от 1,5 м в обектите. Мерките влизат в сила от 11 март до 11 април

По-рано бе съобщено, че маските стават задължителни на пазарите в Софийска област от 12 до 26 март.