За нас беше важно да не се допусне двете страни в парк "Росенец" да имат контакт, който да доведе до нарушаване на обществения ред или да пострада човек. Условията да се провеждат подобни мероприятия на това място са неприятни. Това каза новият вътрешен министър Христо Терзийски в ефира на bTV.

Изказват се мнения в медиите, че протестът е бил невероятно мирен, но това не беше така. От самото начало имаше моменти, в които имаше насъбрана енергия, добави Терзийски.

По думите му органите на реда са имали информация още от предната вечер, че е имало придвижване на хора от ДПС с автомобили и автобуси. Той коментира, че не намира сериозни грешки от страна на служителите на МВР при действията край Бургас.

Припомняме, че на 11 юли симпатизанти на ДПС плажуваха масирано на "Росенец". Това се случи след като бившия правосъден министър Христо Иванов и негови привърженици, които се опитаха преди дни да плажуват там и да поставят българското знаме, но бяха грубо избутани от охранители на НСО, а българският трикольол бе съборен на земята от охранителите.

След като от НСО уклончиво заявиха, че парк Росенец не е техен обект, президентът Румен Радев в извънредно изявление каза, че там има охрана на НСО и призова да бъде свалена държавната охрана от НСО на почетния председател на ДПС Ахмед Доган и на депутата Делян Пеевски.