„Златомир Иванов-Баретата със сигурност знае много неща - включително за корумпирани политици и магистрати. От тази гледна точка той е заплаха за доста хора и те биха били доволни, ако не е на този свят".

Това заяви шефът на Агенция "Митници" и бивш директор на НСБОП Ваньо Танов в предаването "Нека говорят" по БТВ по повод покушението над Баретата пред Съдебната палата в София, станало на 29 януари към 9.30 часа.

„Не е лесно да се улучи движеща се мишена в главата. Да не забравяме, че се стреля от височина, определен наклон, а и обектът се качва по стълбищата. Освен това калашникът не е най-подходящото оръжие за такава дейност", обясни още Танов.

Той добави, че от 4 години Баретата е под домашен арест и е непряк участник в събитията, които се случват в организираната престъпност. Според него Иванов обаче е един от малкото останали изявени мутри на прехода през последните 20 години.

Според мен трябва да си отговорим на въпроса застрашава ли Баретата някой в момента. Съзнавам, че отговорът е много труден и трябва да се направи сериозен анализ. Съзнавам, че Баретата е историята на нашия преход. Той със сигурност знае много неща - включително за корумпирани политици и магистрати. От тази гледна точка той е заплаха за доста хора и те биха били доволни, ако Златомир Иванов не е на този свят, повтори шефът на Митниците.

По думите му, ако в България нямаше такива високи нива на корупция, нямаше да ги има и такива като Баретата.