Във връзка с намесата на името му в публични изяви, включително и от политици, както и заради обявения предстоящ разпит, бившият генерален директор на "Лукойл България" Валентин Златев разпрати отворено писмо до медиите, в което се противопоставя на инсинуациите около името му и заявява, че винаги е спазвал нормите на закона, както и отрича да е участвал в среща разговор с лидера на БСП Корнелия Нинова и бизнесмена, който вече е и обвиняем, Васил Божков:

"Никога не съм участвал в разговор между Корнелия Нинова и Васил Божков. Това са тотални глупости, които отказвам да коментирам", се посочва в началото на отвореното писмо, разпространено от ПР на Валентин Златев. Бившият генерален директор на "Лукойл България" посочва и че през годините е подминавал с мълчаливо търпение многобройните злоупотреби с името му, но към днешна дата всички граници на търпимост за преминати. Затова и следващият му ход ще бъде да потърси правата си по съдебен път.

Прокуратурата вика на разпит Валентин Златев

Прокуратурата вика на разпит Валентин Златев

От компанията не знаели повода за призоваването на Златев

В отвореното писмо се посочва още:

  1. Във връзка с опитите на известни и неизвестни политици да бъда причислен към т. нар. "олигархия на прехода", заявявам, че в течение на 20 години съм бил мениджър на едни от най-успешните български предприятия, инвестирали над 3,6 милиарда долара в България. За този период те са внесли в хазната преки и косвени данъци за над 21 милиарда долара, разкрили са пряко или чрез свързани с тяхната дейност производства над 13 000 работни места и винаги са спазвали стриктно всички закони.

Ако въпросните господа не могат да направят разлика между мениджър и собственик, ги съветвам да се обърнат към някой от многобройните високопрофесионални български юристи, които да им помогнат да разберат тази разлика.

  1. По повод спекулациите относно предстоящите ми свидетелски показания, вярвам, че България е правова държава, член на Европейския съюз, и декларирам, че винаги съм спазвал нормите на закона.