Собственикът на детски център край Манила отвлече автобус със свои ученици и служители и ги откара пред кметството, за да предяви искания за по-добро настаняване и обучение на децата, съобщи АП.

По-рано едно от децата, което бе с висока температура, бе пуснато и откарано в болница.

По данни на полицията собственикът Джун Дукат и поне още един похитител са взели за заложници 32 деца и двама учители. Похитителите обявили, че ще се предадат до 19.00 часа днес.

Дечица размахват куклите си барби, ядат сладолед, някои  са около петгодишни. От другата страна - специални части наблюдават на позиции зад дървета, наблизо чакат изплашени майки.

Пред медиите той заяви, че ще се предаде срещу обещание, че ще бъде осигурено добро обучение на 145 деца от забавачка в едно от бедните предградия - Тондо. С похитителите разговаря социалният министър Есперанца Кабрал, която ги увери, че исканията за добро образование ще бъдат изпълнени.

Според полицията похитителите са въоръжени с автомат, револвер 45-ти калибър и две гранати. Телевизионни кадри показаха за малко децата да махат от автобуса, преди завесите отново да бъдат спуснати.

В преговорите се включи и сенаторът Рамон Ревиля, който бе допуснат да се качи в автобуса. По-късно той разказа, че Дукат държи граната, готова да експлодира.

В момента силите преговорите за освобождаване на децата продължават.

В медиите се появи информация, че Джун Дукат е същият, който в края на 80-те години е взел за заложници двама свещеници заради спор за изграждането на църква. Тогава оръжията, използвани при похищението, се оказали фалшиви, предаде Ройтерс.

За него се знае също, че през 2001 година е отстранен от надпреварата за парламента.