Върховна административна прокуратура (ВАП) сезира МВР и Столична община да предприемат мерки, свързани с опазването на обществения ред и в защита на правата и здравето на гражданите по време на т.нар. Луковмарш. Във ВАП са постъпили данни и становища от главния държавен здравен инспектор и директора на СДВР, свързани с предполагаеми рискове за нарушения на противоепидемичните мерки и обществения ред. ВАП следва да бъде уведомена за взетите решения и предприетите действия.

Министерството на външните работи също изразява пълната си подкрепа за Столичната община и всички останали отговорни институции, които са забранили провеждането на Луковмарш. Тази тревожна проява на антисемитизъм, ксенофобия, омраза и нетърпимост няма място по улиците на София, казва се в позицията на МВнР.

В София протестираха срещу Луковмарш

В София протестираха срещу Луковмарш

На протеста бе Крум Зарков и евродепутатът Петър Витанов

В условия на безпрецедентни предизвикателства, пред които всички ние сме изправени, е нужно повече единение и повече толерантност. "Луковмарш" и събития, призоваващи към омраза и възхваляващи мрачни идеологии от миналото, нямат място в съвременното българско общество. Борбата с антисемитизма, нетолерантността и говора на омразата ще продължат, докато не остане и помен от тях.

По-късно от МВР съобщиха, че провеждането на траурното шествие в памет на ген. Христо Луков e прекратено със заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова. От общината съобщават, че по-рано през седмицата не е съгласувано заявеното от организаторите шествие. Събитието е съгласувано само в частта му "поднасяне на венци на ул. "Тракия" №1.

След издаване на заповедта, СДВР започна разделяне на участниците на малки групи, които по най-краткия маршрут да стигнат до заявената крайна точка. Шествие не е проведено.

По-рано днес в София имаше протест срещу "Луковмарш".

News.bg припомня, че Луковмарш ежегодно предизвиква напрежение в обществото, въпреки че до сериозни инциденти не се е стигало. През 2020 е бе забранена със Заповед на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.