Прекратява се Съвета за социално подпомагане. Това заяви зам.-социалният министър Валентина Симеонова след заседание на МС. Вместо това се създава Съвет за социално включване.

Мотивът е, че социалното подпомагане е част от социалното включване и за това няма нужда да има две паралелни структури.
В Закона за социалното подпомагане отпада ограничението в срока за получаване на месечни социални помощи, обясни Валентина Симеонова.

Със законопроекта се предлага от 1 януари 2011 г. да отпадне ограничението на срока за получаване на месечни социални помощи от безработни лица в трудоспособна възраст, уточни тя.

Въвежда се целева помощ за хора с трайни увреждания, с която ще бъде заменена отпусканата до сега интеграционна добавка, каза още зам.-социалният министър.
При отпускането на тази помощ ще се взема предвид степента на увреждане или намалената трудоспособност.

С предложенията на кабинета се цели подобряване на контрола върху отпускане на помощи.
По повод изразената позиция на президента да наложи вето върху закона за интеграция на хората с увреждания заради подоходния критерий за отпускане на помощи, Валентина Симеонова каза, че не се притеснява от тази позиция на президента и изтъкна, че тя се въвежда заради липсата на пари.

В условията на криза солидарността трябва да се проявява на всички нива, подчерта още Валентина Симеонова.
Месечната целева помощ за хора с увреждания ще бъде обща, което според нея означава, че те ще получат цялата дължима сума и сами ще разпределят за какво ще я харчат.