"Възраждане" обяви, че няма да подкрепи обща декларация на българския парламент по кризата с Украйна. "Не можем да подкрепим декларация, в която не са защитени българските национални интереси", обяви лидерът на групата Костадин Костадинов на трибунка в парламента. "Ние също остро осъждаме нарушаване на минските споразумения, нарушаване на международното право трябва да бъде осъдено", добави той.

"Възраждане" обаче били загрижени от изявленията на премиера Кирил Петков и Теодора Генчовска относно Донецка и Луганска република. Видяхме подкрепа на американска и украинска позиция, но нищо в посока правата на българите в тези мирни райони, както и запазване на живота и техните права. Правата на българите в Украйна са нарушавани, посочи Костадинов. Той смята, че правата на малцинствата в Украйна системно се нарушават и иска да бъдат гарантирани.

Парламентът се раздели в декларациите за Украйна
Обновена

Парламентът се раздели в декларациите за Украйна

Призоваваме НАТО и ЕС да наложат максимално високи санкции на руската федерация

Време е колективният Запад да остане на заден план, каза той.

България и ние би трябвало да призовем международната общност и нашето правителство да отстоява принципите на международното право на демокрацията, а не тези на САЩ. България има национален интерес, който се различава от този на САЩ и НАТО, уточни Костадинов и поиска да не се подкрепят санкциите срещу Русия.

В заключение Костадин Костадинов каза, че декларацията ще се внесе и като проект за решение в Народното събрание.