Над 80% от хората ще се заразят с коронавирус, но много от тях няма и да разберат, че са болни, ако не си направят тест. Пикът на пандемията вероятно ще е през тази година, но е трудно да се определи с точност. Инкубационният период на вируса е до 22 дни, като симптомите му в началото наподобяват тези на грипа. Това заяви в студиото на "Денят ON AIR" проф. Златко Кълвачев.

Той отхвърли появилите се спекулации, че кръвната група, расата и полът имат значение затова дали ще се заразим с коронавируса.

Той коментира и новините, че съществуващи вече лекарства могат да помогнат в борбата с пандемията.

Припомняме, че здравните власти в Китай съобщиха, че използвано в Япония лекарство за лечение на нови щамове инфлуенца изглежда е ефикасно срещу пациенти с коронавирус, съобщава японска медия, цитиранa от "Гардиън".

Китай: Японското противогрипно лекарство фавипиравир – ефикасно срещу коронавирус

Китай: Японското противогрипно лекарство фавипиравир – ефикасно срещу коронавирус

Но източник от японското здравно министерство намекна, че лекарството не е толкова ефикасно при хора с по-тежки симптоми

Фавипиравир, разработено от дъщерна фирма на Fujifilm, е показал окуражителни резултати при клинични тестове в Ухан и Шенчжен при 340 пациенти.

Според професора, това лекарство не е ново, ползва се за лечение на грип и редица РНК-ови вируси.

Мисля, че някой от препаратите за Хепатит C ще е ефикасен и за лечение на коронавируса. Има и друго, много по-ново лекарство - японско, сигурно ще се чуе и за него", каза той.

Вечерен час за ученици в Елин Пелин

Вечерен час за ученици в Елин Пелин

До момента вечерен час има в Чирпан, Девин, Козлодуй и Белица

Според него, няма повод за притеснение за здравната ни система, тъй като заболелите едва ли ще надхвърлят обичайния брой.

Припомняме, че регистрираните у нас случаи са 92, като двама души починаха. Стотици са били поставени под 14-дневна карантина, като вече има арести за нарушаването ѝ.

Властите в редица градове наложиха вечерен час.

Хората в останалите са призовани да си стоят по домовете и да ограничат излизанията и социалните контакти.