ВКС върна за ново разглеждане делото срещу Росен Чолов за участие в престъпен сговор и за набиране и използване на хора за развратни действия. Съдът върна на Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) за ново разглеждане от друг състав. Делото е образувано по жалба на подсъдимия Росен Чолов срещу въззивната присъда, с която частично е отменена присъдата от 2015 г. на Специализирания наказателен съд.

С първоинстанционната присъда подсъдимите са признати за невиновни: Росен Чолов да е ръководил организирана престъпна група (ОПГ) и в съучастие с Пламен К. да е транспортирал група от хора и да ги е превел през границата на страната с цел да бъдат използвани за развратни действия, независимо от съгласието им, като деянието е извършено чрез обещаване на облаги. В значимата си част доводите на подсъдимия се споделят от съдебния състав на ВКС, който наред с тях констатира и други допуснати нарушения на процесуалните правила, обуславящи отмяна на постановения съдебен акт. На първо място, АСНС не е направил пълна преценка на доказателствения материал с обсъждане на противоречията и ясна позиция за тяхното преодоляване.

КОНПИ запорира имущество за над 500 хил. лв. на Росен Чолов

КОНПИ запорира имущество за над 500 хил. лв. на Росен Чолов

Стана популярен покрай съпругата си - манекенката Ирена Милянкова

Липсва доказателствен прочит и съпоставяне на безспорно противоречивите и нуждаещи се от обсъждане в детайли гласни доказателствени средства, отнесени към останалите събрани от досъдебното производство, според ВКС. Липсва и елементарно съпоставяне на уклончивите, било поради изминало време или по други причини, в съдебно заседание показания на свидетелите, от които би могла да се изведе теза за виновност на обвиненото лице по възведените му обвинения, според върховните съдии. Липсата на мотиви в обсъжданата насока, отнасяща се и до съществени за приложението на материалното право въпроси, представлява нарушение на процесуалните правила от категорията на абсолютните. То рефлектира и върху правото на защита на подсъдимия, който не е в състояние ясно и точно да разбере съдебната воля, за да ú се противопостави по надлежен ред.

Предложиха извънсъдебно споразумение на нахапаната от кучетата Чолова

На днешното заседание и Чолова, и нейният адвокат не се явиха

Допуснатото нарушение не позволява и на касационния съд да реализира правомощията си по проверка на обжалваната присъда. Констатира и допуснато нарушение, изразяващо се в противоречие между мотивите и диспозитива на атакуваната въззивна присъда по отношение на релевантни за съставомерността на деянието обстоятелства, каквото е периодът на извършване на инкриминираната престъпна деятелност, както и по отношение на престъпленията, които Росен Чолов и свидетелките Ралица Л. и Дияна П. са се сговорили да извършат. Няма и доказателства, че той е ръководил ОПГ.При новото разглеждане от АСНС констатираните нарушения следва да бъдат отстранени, като в мотивите на съдебния акт се изложат ясни, последователни и безпротиворечиви съображения по фактите и по приложимото право, настояват върховните съдии.