12 милиона евро ще бъдат вложени в реконструкция на ГКПП „Капитан Андреево".

Това стана ясно по време на работна среща, която се проведе днес

Предвидените инвестиции имат за цел привеждане на ГКПП „Капитан Андреево" в съответствие със съвременните изисквания за модерни гранични пунктове.

Ще бъде увеличена пропускателната му възможност, а граничните служби се бъдат съоръжени с високотехнологично специализирано оборудване", заяви инженер Недялка Чолакова, експерт от Министерство на финансите и ръководител-проект за улесняване на търговията и транспорта в Югоизточна Европа.

Друга важна причина за реконструиране на ГКПП „Капитан Андреево" е обновеният турски граничен пункт „Капъкуле". Целта е съоръженията от българска и турска страна да си съответстват, за да може да се увеличи трафика, допълни още инженер Чолакова.

До края на 2009 година ще приключи фазата на проектиране. Същинската реконструкция ще започне през 2010 година, завършването й е предвидено за края на 2011 година. Дейностите включват строителни работи и доставка на ново оборудване за граничните служби.

Изпълнението на строителните дейности ще бъде поетапно и няма да се наложи затваряне на пункта.

Ще бъдат изградени нови, съвременни навеси за митнически и граничен контрол, площадки за разполагане на скенери и мобилни рентгени, нови складови площи, медицински пункт, пожарна, транспортна връзка с магистрала „Марица" и друга прилежаща инфраструктура.