От Сдружението на заведенията в България (СЗБ) излязоха с остра позиция, в която настояват държавата да се възпре и да намали показните акции на контрол и присъствие по курортите.

От сдруженията посочват, че така или иначе туристическият сектор има достатъчно проблеми, включително и недостига на квалифицирани кадри, а българските институции допълнително влошават бизнес средата.
Туристите вече са били отблъснати с непремерени публични приказки на отговорни представители на институции, допълнително това се случва и в момента с непрекъснатото присъствие на контролни органи в заведенията, което уврежда общия имидж.

30 000 проверки на данъчни и полицаи по морето до края на сезона

30 000 проверки на данъчни и полицаи по морето до края на сезона

Съвместните екипи ще са с униформено облекло

Вместо да коригира откровено неадекватното си поведение, държавата вкара в действие целия си арсенал от механизми за институционален натиск върху бизнеса, който ежедневно е подложен на проверки от всякакво естество. В резултат на това, принципно недостигащият персонал е принуден, вместо да съсредоточи усилията си към качественото и своевременно обслужване на клиентите, да ангажира вниманието и времето си с „обслужване“ на контрольори.

Активно афишираните мерки за сигурност практически липсват, а широко прокламираното засилено полицейско присъствие (вкл. за пропускателни пунктове) се оказаха медиен балон, чийто единствен ефект бе резкият отлив на туристи, посочват в позиция от СЗБ.

Данъчните с масови нощни проверки в Слънчев бряг

Данъчните с масови нощни проверки в Слънчев бряг

Тази нощ са се натъкнали на нарушения още при първия атракцион

От сдружението настояват

  1. Незабавно да бъде прекратен прекомерният административен натиск и проверките на контролните органи да бъдат ограничени до обичайната им (в неактивния сезон) степен на активност;
  2. Представяната публична информация относно мерките за сигурност да отразява обективната ситуация, а не да създават впечатление за „полувоенно положение“, което отблъсква туристите и, най-важното – не отговаря на реалността!