Инспекторите на НАП готвят 30 000 проверки до края на летния сезон по Черноморското крайбрежие. Това съобщават от приходната агенция. Те ще извършват контролни покупки, открити наблюдение, инвентаризации на налични стоки.

Новото тази година е, че за пръв път в курортните места по крайбрежието ще патрулират съвместни екипи на МВР и НАП, облечени с униформено облекло. Те ще наблюдават търговската дейност, ще следят за нелегални обекти и ще съдействат на туристите при нужда. Патрулните двойки ще оказват съдействие и на екипите, които наблюдават дистанционно касовите апарати чрез компютърна система на НАП. Ще сигнализират и за нелегални търговски обекти.

Тази година за пръв път екипите на НАП са обозначени с униформено облекло, уточняват данъчните. Целта на тазгодишната лятна кампания не е откриване на нарушения и налагане на санкции, а промяна в поведението на търговците по Черноморието.

Данъчните с масови нощни проверки в Слънчев бряг

Данъчните с масови нощни проверки в Слънчев бряг

Тази нощ са се натъкнали на нарушения още при първия атракцион

Инспектори без униформи също ще продължат да правят контролни покупки и открити наблюдения в рамките на дни или седмици в обекти, определени като рискови.

От началото на юли звеното за фискален контрол на НАП е започнало пълен контрол на движението на хранителни стоки, алкохол, цигари и напитки в населените места и курортите по Черноморието. За целта са създадени специални контролни пунктове. Там фискални агенти следят движението на леки, лекотоварни и товарни автомобили, които зареждат хотели, ресторанти и заведения. При проверките се изискват фактури и документи за произход на стоките. Следи се и за отчитането на продуктите при техните получатели.

Данъчните напомнят, че всеки гражданин може да подаде сигнал за укриване на обороти и неиздаване на касови бележки. Това може да стане при гарантирана анонимност на телефона на НАП 0700 18 700.