Нито един от тримата първи български държавници - Росен Плевнелиев, Цецка Цачева и Бойко Борисов, не пожела да почете паметта на разстреляния преди 70 години поет и революционер Никола Вапцаров.

Най-високопоставеният представител на властта, който уважи възпоменателното събитие бе зам.- председателят на Народното събрание Георги Пирински.

Възпоменанието бе открито от племенницата на поета Мая Вапцарова.

В гарнизонното стрелбище, където преди 70 години са екзекутирани Вапцаров и още пет негови другари тя заяви, че днес България вече не е същата - променила се е, защото на стената, пред която са били изправени шестимата екзекутирани са се запечатали вкаменените сълзи, на онези, които са останали.

Всички, които днес са тук, каза Вапцарова, са, за да почетат разстреляните ценности на България и на българина.

Може би сме тук, за да запълним сърцата си с онова, което вече ни липсва, каза още племенницата на поета.

Гарнизонното стрелбище бе тясно, за да побере всички онези над 500 души, които дойдоха, за да почетат паметта на Атанас Романов, Цвятко Радойнов , Антон Попов, Георги Минчев, Никола Вапцаров  и Петър Богданов.

Те са шестима от всичките 55 разстреляни в гарнизонното стрелбище през втората световна война.

Тези, които успяха да влязат в музея чуха рецитал от творби на Вапцаров, изпълнени от Мая Вапцарова и артисти.

След това бяха поднесени венци от името на Георги Пирински, парламентарната група на БСП, градският съвет на БСП-София, Минчо Минчев - председател на политическа партия „Нова зора" и от името на семейство Вапцарови и фондация Вапцарова вяра.

Довечера от 18.00 часа в Централния военен клуб ще се проведе тържествено възпоменателно събрание, на което ще говорят акад. Андрей Пантев и внукът на Вапцаров - Никола Вапцаров, както и други общественици.