До месец март през настоящата 2022 година ще има качествено подобрение в услугите на Българските държавни железници в сферата на пътническите превози. Това гарантира заместник-министърът на транспорта Илия Илиев в рамките на пресконференция, на която бе представена пътна карта за развитието на БДЖ.

"След март ще има видима промяна в хигиената във влаковете. Смея да твърдя, че се полагат усилия в тази посока, лично аз пътувах няколко пъти. Пътувам редовно с влак - два пъти с влакове, включително и без да го обявявам", каза заместник-шефът на транспортното ведомство.

БДЖ връща пътниците във влака с чаша вино и хигиена

БДЖ връща пътниците във влака с чаша вино и хигиена

Още от утре щели да се видят първите резултати

Има и проблеми - като станалите печално известни заледени вагони преди седмици, но се работело целенасочено по решаването им, категоричен бе той. "Ще научите веднага първите видими резултати." Илиев обяви още - прозрачността е основен принцип на новото управление на железниците, транспортното министерство и централната власт.

Ръководството на БДЖ ще постави също и акцент върху развитието на товарните превози, които са основният източник на доходи, като целта е те да станат конкурентоспособни спрямо автомобилния транспорт.

Коносолидиране на всички "разпарчетосани" части на железницата в единно и здраво финансово дружество - това е основната цел на новата власт, изрази амбиция директорът на Холдинг БДЖ Симеон Евтимов. "Има 10 конкретни стъпки, като първата вече е факт - до март месец текат обществените поръчки с всички заинтересовани страни, като тогава ще представим промените в транспортната комисия на парламента".