Премахването на ограничението за брой секции зад граница обслужва ДПС и връща турското влияние в българската политика. Реваншизмът и агресията в политиката никога не са били добър съветник. Това заявиха от ВМРО - Българско национално движение във връзка с гласуваните законодателни промени в Изборния кодекс от народните представители в 45-ото Народно събрание.

Настояваме между първо и второ четене на Изборния кодекс народните представители да въведат правна уредба, която да вземе предвид реалните условия и параметрите на режима на държавно управление в съответната държава при разкриването на секции. Настояваме в държави, които нямат трайно установен демократичен режим на управление, каквато е Турция, секции да се разкриват само и единствено в дипломатическите представителства и декларациите да се попълват лично и само на място пред секционните комисии, посочват в позицията си.

От ВМРО категорично заявяваме, че не сме против това нашите сънародници във Великобритания, САЩ, Австралия и навсякъде, където искат, извън ЕС, да могат да упражнят правото си на глас без никакви ограничения. Но няма как да приемем едни хора, които отдавна са се самозаявили не като български, а като турски граждани - не говорят и не пишат на български и обслужват интересите на репресивния режим на Ердоган, да бъдат фактор в политическия живот на независимата, свободна и европейска България.

Допусната възможност за дистанционно и гласуване по пощата са също толкова опасни идеи. Кой и как ще гарантира истинността на вота, подаден по пощата или по имейл? Кой и как ще гарантира, че лицето Х от държавата Y е дало своето волеизявление, а това не е направено от неговия работодател, например, или от съседа, от роднини (припомнете си скандалните примери от Австрия и САЩ с мъртвите души)? От там могат да дойдат хиляди гласове на мъртви души от изселници, които не се водят вече към регистрите на българското ГРАО и няма как да бъдат проверени, заявяват още те.

Припомняме, по-рано днес Изборният кодекс на ИТН мина единодушно на първо четене. Предложенията включват и създаване на изборен район извън страната, за да могат българите в чужбина да гласуват с преференция и за независим кандидат.