ВМРО ще съди КЕВР и „Софийска вода“ за увеличението на цената на водата, съобщават от партията.

Националистите събират подписи за колективна жалба срещу повишението.

Патриотите смятат, че увеличението на цената на водата в София не кореспондира с нивата на показателите и няма основание то да бъде давано на „Софийска вода“.

Липсват ясни аргументи с какво това поскъпване ще подобри услугата и за какво ще се изхарчат допълнително събраните приходи от увеличението, отбелязват войводите.

На 13 април Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) проведе обсъждане на доклад, според който цената на ВиК услугите в София ще бъде увеличена. Съгласно документа цената на водата ще поскъпне с 4 стотинки за кубичен метър, а цената за отвеждане (канални води) ще поскъпне с 3 стотинки. Предвижданото увеличение е значително по-малко от поисканите от Софийска вода АД 20% поскъпване.

От ВМРО припомнят, че „Софийска вода“ АД систематично не изпълнява задълженията си по инвестиционната програма, не покрива изискуемите нива за загуби на вода и води кардинално грешна политика спрямо ВиК системата на София.

Докато водният оператор на София не изпълни точно задълженията си по бизнес-плановете си и ангажиментите за реализация на конкретни инвестиции, няма как да се увеличава цената, убеден е евродепутатът Ангел Джамбазки.

Според него, ако КЕВР вземе решение за увеличение, то задължително ще бъде обжалвано, като той самият се ангажира също да участва в делото.

Общинският съветник от ВМРО в София Карлос Контрера също предлага, ако цената бъде увеличена, да бъде подадена колективна жалба до Върховния административен съд с искане цената да бъде отменена като незаконосъобразна и необоснована.

Организацията на ВМРО в София ще организира събирането на подписи за подаването на колективна жалба срещу увеличението на цената на водата.