С плакати „Сектите са опасни" и „Не заробвайте хората", „Забрана на Свидетелите на Йехова" около 20-ина младежи от столичното ВМРО посрещнаха участниците в областния конгрес на „Свидетелите на Йехова", който се провежда в зала „Христо Ботев" в столичния Студентски град, информира БНР.

Предвиждаше се протестиращите да носят лепенки на устата, като отрицание на тоталитарните порядки и посегателството на свободата на личността в сектата.

Николай Тренчев от софийската организация на ВМРО заяви, че сектата трябва да се забрани заради агресивния начин, по който вербува хората за каузата си.

Те забраняват на членовете си кръвопреливане, което означава забрана на всякакви животоспасяващи операции, заяви Тренчев.

Той подчерта, че когато хората станат членове на сектата, те вече нямат живот и близки извън нея. Освен това те предоставят цялото си имущество на сектата.

Протестните действия продължиха около час, след което млажедите напуснаха района на залата.

Участниците в конгреса отрекоха да са секта и обясниха, че не се притесняват от протестите, защото не вършат нищо незаконно и нищо тайнствено.

Христо Николов от „Свидетели на Йехова" категорично заяви, че те не са секта.

Ние сме християнско вероизповедание и религиозна институция по решение на Софийски градски съд. Ние вярваме, че след смъртта целият човек умира и след това очаква възкресение на Земята, каза Николов.

Сред посетителите на конгреса имаше много чуждестранни граждани, болни хора и много деца - в това число и новородени.

Преди месец и половина „Свидетелите на Йехова" подадоха сигнал срещу партията в Комисията за защита от дискриминация. Тогава от ВМРО контрираха, че ще поискат в съда забрана на „Свидетелите" в България.