С пет пъти - от средата на 70-те години на 20 век - са се увеличили честотата и интензивността на природните бедствия по света, заяви еврокомисарят Кристалина Георгиева.

Тя и военният министър Ангелов откриха център „Обучение при извънредни ситуации" във Военна академия „Г. С. Раковски".

Центърът е направен изцяло с национални средства и струва 250 хил. лв. По думите на Георгиева той дава възможност академията да се включи в обучението на кадри от администрацията.

„За мен бе удоволствие и изненада да науча кои ще бъдат първите, които ще се обучават в този център на 9 ноември - министърът на финансите Симеон Дянков с неговия екип", каза европейският комисар. Тя заяви, че ще се радва нейният екип също са се обучи в центъра.

Според нея инвестициите в подготовката на кадри за реакция при кризи е изключително важна. Чрез това се спестяват много средства.

"Видя се, че дори най-подготвената страна за бедствия - Япония, може да бъде поставена на колене", коментира тя.

Европейският комисар допълни, че вече е виждала какво ли не - земетресения, цунами, наводнения, суша, горски пожари, изригване на вулкани. "Всичко се случи за по-малко от две години по време на моя мандат", разказа Георгиева.

„Ние имаме огромно задължение да подкрепяме такива програми, които готвят хората за света, в който живеем. Икономическата криза си идва и отива, но пред природата може да сме силни само, когато сме подготвени", коментира още еврокомисарят.

Центърът е предназначен за обучение на специалисти в областта на управлението при извънредни ситуации.

Работата с експертите ще е насочена към осигуряване на необходимите знания и развиване на способности за управление и изготвяне на планове за защита на населението и критичната инфраструктура.

Изграждането на центъра е в сътрудничество с Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" в МВР.

Поставя се акцент върху подготовката на хора, екипи и организационни единици. Това става чрез обмен и разпространение на знания по поддържането на способности за ранно предупреждение за потенциални рискове и заплахи.

Ще се провеждат операции по задържане и неутрализиране на терористични, екстремистки и престъпни организации и други. Структурата ще поддържа връзка с Центъра за аерокосмическото наблюдение.