Намеренията за мащабно строителство на мястото на хотел Рила предизвикаха бурни дебати в София, пише journey.bg.

Инвеститорът Българиън хотелс сървисиз иска да събори сегашната 8-етажна сграда и да вдигне 22-етажен търговско-хотелски комплекс с 8 подземни нива. Хотел Рила се намира в историческия център на столицата и се свързва с бизнесмена Васил Божков.

На сесията на СОС съветници от ДСБ обявиха инвестиционните идеи за "вандалска намеса в архитектурата на града". Според тях градежът ще унищожи археологически забележителности в резервата Стара Сердика, а високата сграда ще задуши всичко наоколо и ще натовари трафика в центъра.

Против новата сграда се обяви и кметът на район Средец Маргарита Гутева. Според нея 8-те подземни нива ще доведат до наслагване на подпочвени води, които ще подкопаят основите на всички сгради наоколо. Софийската митрополия пък предупреди, че събарянето на хотел Рила ще навреди на залепената до него църква Св. Николай Солунски Чудотворец.

Сградата е грозна и трябва да се събори, но новата ще се строи само с одобрение на обществото, главния архитект, СОС и Института за паметници на културата, отсече кметът Бойко Борисов.