Първият по рода си фестивал на гражданската активност в България ще се проведе през следващите седем дни в София и Шумен под надслов „Време за действие".

Организатори на седмицата на гражданската активност за по-добра природна и обществена среда са BlueLink.net - Мрежата за гражданско действие, съвместно с Българска Фондация Биоразнообразие и Лайбниц Институт - Лайпциг. Медиен партньор е news.bg.

Седмицата включва международните дни срещу тютюнопушенето 31 май, на детето 1 юни, и завършва на Международния ден на околната среда на 5 юни.
Човешкото гражданско действие е свързващата тема на всички събития в нея. В инициативата ще се включат различни граждански групи, обединения и организации, които ще участват със свои събития от различен характер - изложби, семинари, презентации, дебати.

В рамките на седмицата ще се проведат 21 събития, организирани от 15 граждански движения, групи и неправителствени организации на 12 места в София и Шумен.

Началото на програмата в днешния ден срещу тютюнопушенето ще е в Столична библиотека с Форум за дискусия действие. Ще бъде обсъждано ефективното прилагане на законите и противодействие на тютюневата индустрия.

От 10 до 16 ч. в столичната градска градина ще бъде изградена Шатра на открито без дим. Ще се измерват различни показатели на белия дроб като капацитет, еластичност, количество въглероден монооксид в издишания въздух. От 16 до 18 ч. ще се прожектират образователни и научнопопулярни филми по здравни въпроси, произведени по поръчка на Министерството на здравеопазването.

Във The Fridge & социален център "Хаспел", бул. „Мадрид" 8 ще се проведе създаване на онлайн съдържание" Сесия 1. Темата ще е техника на снимане, като ще бъдат обсъдени как и къде да се качват снимки в интернет, как да се обработва снимковия материал преди качването му и други, свързани с това въпроси.