Единодушно, за пет минути 17 депутати в Комисията по здравеопазване в парламента гласуваха "за" това Петко Салчев да бъде допуснат за изслушване за избор на нов управител на НЗОК.

Гласуването показва, че Салчев е предизвестен избор и съвсем скоро ще оглави Здравната каса, тъй като той е единствена кандидатура за поста, предложен от ГЕРБ, и както се вижда от гласуването днес - подкрепен от всички политически сили без дебат.

В момента Дечо Дечев е управител на НЗОК, но мандатът му изтича на 12 март. Именно тогава е и изслушването на Петко Салчев.

Припомняме, че и краят на мандата на Дечо Дечев бе помрачен от скандал, както това се случи и при предишния управител на Касата Камен Плочев, който бе отстранен с искане на оставката му от страна на здравния министър Кирил Ананиев.

Тогава аргументът на Ананиев беше, че Плочев не е информирал Надзорния съвет на Касата за писмото, с което поиска от Народното събрание актуализация на бюджета ѝ заради задължения.

Дечо Дечев пък остро разкритикува екипа на министър Ананиев, както и предшественика му Петър Москов за приет закон с лобистки текстове, които забраняват на здравната каса да иска финансови показатели от частните болници, докато държавните и общинските отчитат как са похарчили парите си. Частните болници обаче обвиниха Дечев в лъжа, а депутати - в политически амбиции.

След като бъде изслушан, Комисията по здравеопазване ще гласува и избора. А на следващия ден - 13 март се очаква парламентът да го избере за нов директор на НЗОК.

Петко Салчев е зам.-директор на Агенция Медицински надзор, беше зам.-министър на здравеопазването 2003-2005 г. и директор на болница "Царица Йоанна".

ЕК ни е сезирала, че частните болници не купуват по Закона за обществените поръчки

ЕК ни е сезирала, че частните болници не купуват по Закона за обществените поръчки

Без обществени поръчки има по-високи цени, твърди д-р Дечев