Управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев приключва ефектно мандата си, през медиите. Така председателят на ПГ на ГЕРБ д-р Даниела Дариткова в студиото на БиТиВи определи изявата на шефа на Касата, който оповести драстично разминаване на цени на лекарства, които се заплащат от държавата на различни болници.

Дариткова отправи упрек към Дечо Дечев, че е било редно първо да уведоми за това институциите и да използва възможностите на своя пост и закона, за да анализира ситуацията около казуса. Председателят на ПГ на ГЕРБ беше категорична, че анализът на нарушенията не бива да се използва за медиен ефект, а за усъвършенстване на нормативната уредба.

Дечо Дечев не иска втори мандат като шеф на НЗОК

Дечо Дечев не иска втори мандат като шеф на НЗОК

В края остро разкритикува екипа на Кирил Ананиев

Преди седмица Дечо Дечев в интервю обяви, че частни лечебни заведения са купували миналата година медикамент, който се поема от касата, на 6 - 7 пъти по-висока цена от държавните и общинските болници. Във връзка с това социалистите обявиха, че ще сезират главния прокурор, "Демократична България" поиска да се отворят данните на НЗОК, а здравната парламентарна комисия изслуша шефа на Касата на редовното си заседание тази седмица.

Дариткова увери, че държавата полага непрекъснати усилия за регулация на лекарствения пазар и има достатъчно мерки, които дават възможност цените на лекарствата у нас да са най-ниски.

Според Дариткова първо е трябвало управителят на НЗОК да представи фактите пред отговорните институции, които могат да се сезират и да извършат проверка и едва след това е трябвало той да оправя обвинения.

ЕК ни е сезирала, че частните болници не купуват по Закона за обществените поръчки

ЕК ни е сезирала, че частните болници не купуват по Закона за обществените поръчки

Без обществени поръчки има по-високи цени, твърди д-р Дечев

По думите на Дариктова изнесените от Дечев факти не убеждават, че става въпрос само за проблем с провеждането на обществените поръчки. "Очаквам съответните институции да информират за некоректна търговска практика и за некоректни търговци на едро", допълни тя.

Припомняме, че разминаването в цените, по които Здравната каса заплаща лекарствата бе обяснено с поправка, допълнително внесена между първо и второ четене на закона, с който се транспонира директива 2014/24/ на Европейския съюз, но които изключват частните болници от провеждането на търгове за лекарства. Няколко пъти в изказванията си Дечев подчерта, че не става въпрос за нарушение на закона, а за лобистки текстове в него.

Националното сдружение на частните болници изрази несъгласие с твърденията на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев и също го упрекна - че уронва престижа на частните болници. 

На този етап няма изразена официална позиция от страна на производителите и търговците на лекарства.

И медицинските изделия, и апаратурата

И медицинските изделия, и апаратурата

Все още не са проговорили търговците. Те се ослушват. Защото след лекарствата, идва ред на медицинските изделия и апаратурата. И там картинката е същата, както услужливо напомни д-р Дечев