Вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин откри второто почетно консулство на България в Япония.

Калфин е на официално посещение в страната.

За  почетен консул е назначен Шиничи Мунемаса. Консулството е със седалище в гр. Фукуока и консулски окръг, обхващащ 12 префектури на островите Кюшю и Шикоку и имащ 20 млн. население.

По време на официалната церемония министърът връчи на Шиничи Мунемаса значка и патент за почетен консул на България и му благодари за усилията за популяризирането на България в Япония.

Шиничи Мунемаса е президент на една от водещите японски компании в областта на екологичното саниране „Саникс".

Той е основател и председател на фондация „Саникс спорт" и на културния комплекс „Глобал Арина", където ежегодно се провеждат Дни на България.

За мен България е страната, която най-много обичам. Много пъти съм я посещавал и ще продължавам да пътувам, каза вторият почетен консул на България и благодари за оказаната му висока чест от българското правителство.

Първото  консулство на страната ни в Япония беше открито през декември 2003 г. Тогава за почетен консул бе назначен Хисаши Накаяма.

Хисаши Накаяма е президент  на компанията на млечни продукти „Мейджи деъриз", която произвежда българско кисело мляко по лиценз.

Представители на ръководството на компанията се срещнаха с Калфин  веднага след пристигането му в Токио.

Те представиха  на външния министър цялата гама широко известни кисели млека в Япония, под марката Българско кисело мляко, като най-новото се казва Домашно българско кисело мляко.