Природозащитната организация WWF започва дарителска кампания, посветена на кафявите мечки в България. Проучване на Министерството на околната среда и водите показа, че единствената намаляваща популация на вида в Европа се намира у нас. Данните сочат, че за последните десет години числеността на кафявата мечка е намаляла почти наполовина.

Една от основните идентифицирани заплахи за кафявата мечка в България е бракониерството - всяка година около 100 мечки стават жертва на бракониерство. Сред ключовите фактори за това е конфликтът между човека и мечката.

Столичният зоопарк става дом на единствения на Балканите снежен леопард

Столичният зоопарк става дом на единствения на Балканите снежен леопард

Посетителите ще могат да му се порадват най-рано след седмица

WWF работи по създаването на експертна програма за стабилизиране популациите на мечките. Тя включва провеждането на задълбочено проучване на заплахите, пред които е изправен видът, както и предприемането на спешни мерки за превенция на конфликта между хора и мечки. Ключов момент в програмата е също и създаването на Спасителен мечешки отряд, който ще премества мечки, навлезли в населени места и ще спасява пострадали екземпляри. За осъществяването на тези дейности WWF ще работи рамо до рамо с експертите от Сдружение за дива природа "Балкани" и ще разчита на техния дългогодишен опит в опазването на мечките.

Всеки може да се присъедини към инициативата и да помогне за опазването на този застрашен вид, като посети специалната страница на WWF wwf.bg/koleda и стане закрилник на мече.