"Охранител до всеки доктор няма как да стане. Искаме поне да има бързо възмездие за тези хора, които си позволяват такава агресия. На това държа изключително много - бързо възмездие".

Биячът над лекар в "Св. Анна" искал да пуши в болницата
Обновена

Биячът над лекар в "Св. Анна" искал да пуши в болницата

Нападателят е задържан, след като се е върнал в болницата

Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков, отговаряйки на въпрос дали има кардинално решение след поредния случай на агресия срещу медици.

Преди няколко дни пациент вилня в столичната болница "Св. Анна". В тази връзка пациентските организации "Заедно с теб" призоваха пациентите да не влизат в саморазправа с лекари.

Това безобразие, вие представяте ли си, колежката е 40 килограма с мокра престилка, отива да спасява човек, през това време някакъв...ще се изпусна, ще кажа някоя грозна дума, се нахвърля и започва да и слага белезници и да я души. Това е ненормална история, изрази Пенков възмущението си.

Пациент вилня в столичната болница "Св. Анна"
Обновена

Пациент вилня в столичната болница "Св. Анна"

Удрял, блъскал, душил и обиждал лекари и сестри

Той отбеляза, че имат договор с прокуратурата за бързо разрешаване на такива случаи.

Просто това трябва да се пресече...шокът на колежката не може да бъде преодолян, каза още заместник-министърът на здравеопазването.

Пенков беше гост на международен ендоваскуларен конгрес с домакин проф. Иво Петров, водещ инвазен кардиолог и ангиолог.

Снимка 455268

Източник: БГНЕС

От своя страна Иво Петров заяви, че трябва да има наказание за агресията, включително и за агресията спрямо лекар.

Ананиев дава на главния прокурор насилието над лекар в "Св. Анна"

Ананиев дава на главния прокурор насилието над лекар в "Св. Анна"

Не мога да разбера какви са тези хора, чуди се министърът

"За съжаление, често сме свидетели на такива инциденти като скорошния", каза Петров, коментирайки нападението срещу медицински работници в болница "Света Анна" в София.

Той подчерта, че в нормалните държави подобни инциденти са редки, защото агресията и срещу медици, и срещу полицаи се наказва изключително строго. Петров е категоричен, че обществото не трябва да бъде толератно към подобен род нападения.

От началото на 2019 г. случаите на агресия спрямо медици зачестиха и добиха широк обществен отзвук. През септември в Специализираната белодробна болница "Д-р Трейман" във Велико Търново бяха нападнати лекари и медицински сестри.

На 21 януари 35-годишна жена нападна медицинска сестра от Горна Оряховица. По тази причина ден по-късно медиците от Спешната помощ в града заплашиха с колективна оставка.

На 22 януари пък двама мъже и една жена нападнаха медицински екип в Отделението по хемодиализа на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

Заради поредните случаи на проявена агресия спрямо медицински служители министърът на здравеопазването Кирил Ананиев сезира главния прокурор и настоя разследванията да бъдат проведени по реда на бързото производство.