Здравният министър Кирил Ананиев смята да предаде случая с пребитата лекарка в Окръжна болница на главния прокурор. Това стана ясно от коментара му в кулоарите на парламента.

Осъждам всякакви такива случаи на насилие към медицинския персонал в нашата страна, заяви той. Върху жената е оказано насилие, физически и психически, подчерта Ананиев. Той очаква доклада от директора на лечебното заведение и ще го предаде на държавното обвинение.

Ананиев припомни, че Министерството на здравеопазването има споразумение с главната прокуратура за съвместни действия при подобни случаи. Той и екипът му ще окажат пълно съдействие на разследващите органи.

Пациент вилня в столичната болница "Св. Анна"
Обновена

Пациент вилня в столичната болница "Св. Анна"

Удрял, блъскал, душил и обиждал лекари и сестри

В мандата му случаите на нападение над лекари са много. Не мога да разбера какви са тези хора, сподели Ананиев. Нападателят е бил пациент на лечебното заведение. Ще се сложат камери в най-належащите места.

Припомняме, поредният случай на агресия към медик е от тази нощ в столичната болница "Св. Анна". Пациент удрял, блъскал, душил и обиждал лекари и сестри, размахвал белезници и заплашвал с арест. По-късно мъжът беше задържан.

От началото на 2019 г. случаите на агресия спрямо медици зачестиха и добиха широк обществен отзвук. През септември в Специализираната белодробна болница "Д-р Трейман" във Велико Търново бяха нападнати лекари и медицински сестри.

Биячът над лекар в "Св. Анна" искал да пуши в болницата
Обновена

Биячът над лекар в "Св. Анна" искал да пуши в болницата

Нападателят е задържан, след като се е върнал в болницата

На 21 януари 35-годишна жена нападна медицинската сестра от Горна Оряховица. По тази причина ден по-късно медиците от Спешната помощ в града заплашиха с колективна оставка.

На 22 януари пък двама мъже и една жена нападнаха медицински екип в Отделението по хемодиализа на МОБАЛ "Д-р Стефан Черкезов".

Заради поредните случаи на проявена агресия спрямо медицински служители министърът на здравеопазването Кирил Ананиев сезира главния прокурор и настоя разследванията да бъдат проведени по реда на бързото производство.