Български зъболекарски съюз ще настоява с всички законни средства бюджетът за здравеопазване да не остане такъв, какъвто е предложен и вече е одобрен на първо четене в две комисии в парламента за 2022 г. Това обяви на пресконференция в БТА д-р Николай Шарков, председател на УС на Български зъболекарски съюз. Бюджетът за дентална помощ при задължително здравно осигуряване за 2020-2022 г. е определен на 239.7 млн. лв. За 2021 г. - 229 млн. лв. е потреблението за дентални услуги. За да може да осигурим реално здраве, без да сме ощетени, има нужда от бюджет около 260 млн. лв., обясни той.

Бюджетът за 2022 г. мина на първо четене в комисия

Бюджетът за 2022 г. мина на първо четене в комисия

Депутатите се скараха относно високодоходната група и трябва ли прагът да бъде вдигнат за тях до 3400 лв.

БЗС недоволстват и от това, че не са поканени на дискусиите в парламента, нито на Тристранката, а зъболекарите у нас са около 10 000.

На трети проблем настоя Шарков - че зъболекарите работят на първа линия, а не получават парите, които се отпускат за лекарите и другия медицински персонал на първа линия по време на пандемията от коронавирус.

Някои кабинети бяха затворени заради лични предпазни средства, сега вече няма затворени кабинети, българският зъболекар работи на първа линия и настояваме за пълен компенсаторен механизъм, какъвто е за останалите колеги, посочи Николай Шарков.

Според Георги Димов, зам.-председател на УС на БЗС - "НЗОК е труден партньор и пази нелогично парите на гражданите."

За напрежение между председателя на БЛС д-р Иван Маджаров и управителя на НЗОК Петко Салчев съобщи също д-р Борислав Миланов, главен секретар на БЗС. Той говори за това, че 100% от лечебните заведения в сферата са реформирани и са на свободния пазар, всеки се грижи за практиката си, а държавата не дава и една стотинка за това.

Денталната помощ е извън полезрението на хората, които решават нещата в тази държава, защото смятат, че е част от здравното осигуряване, а там се спестяват много общи заболявания, категоричен бе Шарков и добави отгоре и проблема с инфлацията. Медикаментите и материалите поскъпват драстично заради кризата с ел. енергията, уточни той.

На пресконференцията бяха обсъдени и пакетите за зъболекари, плащани от НЗОК. В него в момента влиза само клиничното заплащане на възстановяване функцията на дъвкателния апарат при цялостна обеззъбена горна или долна челюст с горна или долна цяла плакова зъбна протеза, включително прегледи за период от 4 г., заплаща се само дейността на лекаря по дентална медицина. Не е предвидено заплащане на самата зъбна протеза като медицинско изделие - проблем, за който сигнализираха преди дни зъботехниците.

За тотална протеза се плаща по 50 лв. на година, тъй като за 4 години струва 200 лв.

Зъботехниците: НЗОК не отпуска средствата за безплатни зъбни протези

Зъботехниците: НЗОК не отпуска средствата за безплатни зъбни протези

От БАЗ сигнализираха за още няколко проблема

От БЗС са категорични, че дори да се предвидят средства за нея в бюджета, НЗОК няма как да ги плати, ако не се включи в пакета. Другият проблем е, че от Съюза нямат участие като страна в Националния рамков договор за денталните дейности.

Иначе Български зъболекарски съюз акцентира и върху още един проблем - пакетът за лица над 18 г., който "бил изключително беден" и поиска да бъдат увеличени цените, изплащани от НЗОК за дентални дейности през 2022 г., за да има средства за него.

Той включва 1 преглед и три дейности (вадене на зъб и три пломби обикновено), като тази година успешно е вкарана още една дейност - под обща анестезия да се работи с деца с психически проблеми над 18 г.

Това, което може да се случи, е масово колегите да искат да откажат подписване на НРД, ако не бъдат увеличени средствата, посочи в заключение Георги Димов.