Митничари задържаха 39 120 къса цигари и 237 л алкохол в района на ГКПП "Дунав мост-Русе", съобщи Агенция "Митници". На 24 януари, около 12:15 часа граничарите са спрели тир за проверка, пътуващ от Турция за Румъния. Водачът обяснил, че няма нищо за деклариране. При извършената проверка от вътрешната страна на предната броня на влекача митничарите открили прикрепени два пакета, увити в черен найлон. Шофьорът обяснил, че това са цигари, които е купил от безмитен магазин и ги носи на свои роднини. В двата пакета са открити 2000 къса цигари.

Ден по-рано, в 10 часа, отново в района на ГКПП "Дунав мост-Русе" е отклонен за проверка напускащ страната пътнически микробус. Превозното средство пътува от България за Белгия. В товарното отделение личния багаж на водача са открити 12 720 къса цигари с български бандерол и 138,2 литра бутилиран алкохол, също с български бандерол. Повечето от спиртните напитки са ракия в разфасовки от 0.7 и 1 литър.

Отриха 60 000 къса нелегални цигари в кола по време на акция в Силистра

Отриха 60 000 къса нелегални цигари в кола по време на акция в Силистра

Двама души са задържани

Само два часа по-късно митническите служители спират такси, шофирано от румънски гражданин, в което освен водача има още един пътник. В чанта за лаптоп на пасажера инспекторите откриват 3200 къса цигари с български бандерол. Още 21 200 къса цигари и 99,6 литра алкохол (всички с български бандерол) са задържани на 21.01.2021 г. в напускащ страната автомобил. И при четирите случая тютюневите изделия и спиртните напитки са иззети заради нарушения на акцизното законодателство, а на нарушителите са съставени актове.