Над 80 педофили в социалните мрежи са задържани у нас през тази година, съобщи пред БНР Явор Колев от отдела за компютърни престъпления към Главна дирекция за борба с организираната престъпност.

Фондация "Дигиталните деца" започва от идната година обучения на учители от цялата страна за внедряване на финландския модел на обучение в часовете по информационни технологии. Акцент в тях ще бъде правилното използване на интернет от учениците.

Целта е директорите на училищата да се запознаят с образователната реформа във Финландия и как преподаването на дигитална грамотност, съчетано с иновативни педагогически практики, променя цялостния подход към децата и процеса на учене.

"От понеделник, 20 ноември, приемаме кандидатури за училища-партньори. В средата на януари месец ще обявим кои за първите 10 училища, които са станали част от програмата. След това ще обучим преподавателите по информационни технологии. С радост бихме работили с Министерството на образованието, с иновативните училища, с директори на училища, учители, стига те да имат своята вътрешна мотивация затова да променят учебния процес и да променят класната стая." - увери председателката на фондацията "Дигитални деца" Ивелина Атанасова.

Подобни инициативи са важни, защото расте броят на педофилите в социалните мрежи, посочи комисар Явор Колев.

"Миналата седмица имаме задържан 36-годишен столичанин, който създаде профил във Фейсбук, на който имаше над 1500 момичета. Текат процесуални действия да се установи колко са жертвите. Другата седмица предстои задържането на друг в София и в провинциален град." - добави Колев.