Задържаният в Коми българин вече е на свобода и се очаква тази вечер да се завърне в София, съобщава БНР.

Иван Генов прекара в руски затвор в Сиктивкар повече от пет месеца, защото е загубил документите си за самоличност и е нарушил миграционните разпоредби.

Припомняме, съобщението за задържания в Сиктивкар българин беше направено на 28 октомври на редовния брифинг на говорителя на Министерството на външните работи Драговест Горанов. Ден по-късно беше съобщено, че вероятно Иван Генов ще бъде освободен след няколко седмици.

Генов е бил качен снощи на влака от столицата на Коми до Москва и тази вечер ще отлети за София. Неговият случай стана известен, след като руски правозащитници информираха българското консулство в Москва за изключително тежките и унизителни условия, в които нашият сънародник е държан над четири месеца в очакване на бъде екстрадиран.

На 18 юни Иван Генов е бил осъден да плати глоба и принудително да бъде върнат в България, защото е нарушил миграционните закони. В ареста, където е бил настанен, българинът е трябвало да престои не повече от две седмици, а местните власти са били длъжни в тридневен срок да уведомят нашето консулство. Това не е било направено и вероятно Генов и досега щеше да е зад решетките и напълно изолиран от обществото, ако правозащитниците от организацията „Мемориал" не бяха разгласили скандалния случай.

В заявление до съда в Коми с днешна дата нашият сънародник оспорва действията на органите на властта и по-специално продължителния срок на задържане в условия, които нарушават Европейската конвенция за защита на човешките права.