Полицията задържа кмет за трафик на мигранти. Според първоначална информация става въпрос за кмета на село Тича, община Котел, съобщи БНТ.

Заловени са седем мигранти в района на Малко Търново. Те са арестувани след гонка с полицията. Направило впечатление на полицаите, че лек автомобил ескортирал буса, като шофьорът му опитал да избяга.

По-късно е установено, че организатор на схемата за трафик е кметът на Тича. Повдигнати са му обвинения, като той е задържан за 72 часа. Текат претърсвания в дома му.

По-късно от прокуратурата дадоха подробности по случая.

По време на разследването е установено, че кметът е организирал транспортирането на чуждите граждани от териториите на общините Царево и Приморско до вътрешността на страната. Той се е свързал с друго лице, притежаващо микробус. Предварително му е съобщил, че ще бъдат превозвани чужди граждани, обещавайки му сума от 2000 лева. На горепосочената дата кметът- Я.Ш. и лицето, управлявало микробуса са пристигнали в общините Царево и Приморско. Обвиняемият се е придвижвал в друго превозно средство.

По досъдебното производство е категорично установено също, че Я.Ш. е предоставял информация на сирийските граждани за местоположението, от което е трябвало да бъдат взети от водача на микробуса, използвайки приложение от мобилния си телефон. Със същото приложение е изпращал информация на водача на микробуса, предоставяйки му данни за местоположението на чуждите граждани.

По-рано днес бяха заловени 30 нелегални мигранти край АМ "Тракия".