Започна международното състезание на Уикипедия "Архиви 2016", свързано с цифровизираните документи в сътрудничеството между свободната онлайн енциклопедия и Държавна агенция "Архиви".

Досега са цифровизирани над 6500 документа, повечето от които са снимки на хора и снимки от България. Сред изображенията има и снимки от света, както и фотоси, свързани с етнографията на България, Македония и Албания.

Особено интересна е галерията "Тогава и сега", представяща двойки снимки на едно и също място или обект - от архива и от настоящето. Изображенията са подредени в няколко тематични раздела. През тази година има възможност за разпознаване на даден обект или местност и добавянето на координати.

По-голямата част от документите имат описания на български и английски език. Благодарение на първото издание на състезанието "Архиви 2015" бяха добавени над 3200 нови описания. Редактирани са 268 описания, добавени са над 2300 категории, а към 597 от снимките са добавени в статии. Бяха открити 69 двойки фотоси в категорията "Тогава и сега". Снимките вдъхновиха участниците да напишат 94 нови статии на арменски, сръбски и български език.

През тази година има и още едно допълнтелно състезание, свързано с добавянето на имената от Азбучника с наградените с орден "Свети Александър" по степени в съответните статии. Поради тази тематична особеност то ще бъде само за участниците от България и точките от него няма да бъдат включвани в общия брой.

Състезанието продължава до в 23:59 (UTC) на 15 декември 2016 г.

Началото на сътрудничеството между Уикипедия и Държавна агенция "Архиви" беше поставено през 2012 г.