Тактическото учение с бойни стрелби Balkan Sentinel 21 беше открито днес с официална церемония на учебния полигон "Ново село". В него участват военнослужещи от България, Грузия и САЩ, съобщи Министерството на отбраната.

Участниците бяха приветствани от бригаден генерал Деян Дешков, командир на 61-а Стрямска механизирана бригада.

"Учението Balkan Sentinel 21 е едно от серията свързани учения Defender Europe 21, което дава възможност за усъвършенстване на оперативните способности и постигане на съвместимост в национален и съюзен формат", посочи ген. Дешков.

"Съвместното изпълнение на задачите ще бъде ярка демонстрация на професионализма на военнослужещите от България, Грузия и САЩ и на готовността ни да споделим общи ценности, опит и знания", допълни той.

По думите му, учения като Balkan Sentinel 21 ("Балкански страж 21" - б.р) дават възможност за подобряване на цялостната координация със съюзниците и партньорите и за изграждане на единство с тях.

В маневрите на полигона "Ново село" ще се включат до 600 военнослужещи от Сухопътните войски на България и до 250 участници от Сухопътните войски на САЩ и Грузия. Сред основните цели на Balkan Sentinel 21 са повишаване на оперативната съвместимост и задъблочаване на сътрудничеството с коалиционните съюзници от НАТО и със страните-партньори. Цели се и разширяване на способностите за планиране и водене на настъпателни действия по време на мобилна отбрана с партньорите, както и интегриране и ефективно управление на придадените формирования.