Започват консултации по предварителния проект на Общия устройствен план (ОУП) на Община Шабла и на доклада за Екологична оценка (ЕО) към него.

Становища се приемат до 17 часа на 22 февруари, а общественото обсъждане ще се проведе на 9 март 2018 г. от 10.00 часа в сградата на Общината.

Това са съобщили от общината. 

Планът с прогнозен период на действие 20 години се разработва по възлагане на Министерството на регионалното развитие и благоустройството с финансиране от държавния бюджет. За да влезе в сила, той трябва да бъде одобрен от Националния експертен съвет по устройство на територията, а за прилагането му ще отговаря Община Шабла.

Той трябва да създаде оптимална пространствена и функционална структура на територията на общината, която да осигури нейното развитие в хармонично единство на селищата със съществуващите природни и антропогенни елементи и специфичните социално-икономически условия.

В него попадат части от осем защитени зони - "Шабленски езерен комплекс", "Дуранкулашко езеро", "Калиакра" и "Било" за опазване на дивите птици, и "Езеро Дуранкулак", "Езеро Шабла-Езерец", "Комплекс Калиакра" и "Крайморска Добруджа" за опазване на природните местообитания на дивата флора и фауна. Затова като приложение към ЕО е изготвен и доклад за оценка на въздействието на ОУП върху предмета и целите на опазване в защитените зони.

Материалите са на разположение на заинтересованите лица в сградата на Общинска администрация Шабла, ул. "Равно поле" № 35, ст.№ 210, от 22.01.2018 г. до 22.02.2018 г., всеки работен ден от 9.00 до 17.00 часа, както и на интернет адрес: www.shabla.bg.

Становища и мнения могат да се депозират в сградата на общината, ст. № 106, на факс: 05743 42 04, или на електронна поща: obshtina@ob-shabla.org. Срокът за провеждане на консултациите и изразяване на становище е 17.00 часа на 22.02.2018 година.