Започва 24-часова спецакция за залавяне на престъпници
Ген.Борисов: Някой усилено чисти групите, занимаващи се с отвличания и поръчкови убийства

Двама души, единият от които полицай, загинаха след престрелка в столичния квартал "Княжево", съобщи БТА.
Единият от убитите рано тази сутрин-главен сержант от 6-то РПУ Кирил Живков, случайно се е озовал на мястото на престрелката.

Малко след полунощ в букмейкърски пункт на Еврофутбол били Асен Петров-Шаки и още трима от обкръжението му.
Малко по-късно случайно в пункта влязъл и главен сержант Живков, за да пусне или провери фиша си.
В този момент в букмейкърския пункт нахлули двама маскирани мъже. Те стреляли и убили на място полицая и ранили тежко Шаки, който по-късно починал.

Останалите трима са ранени и откарани в Пирогов.

Полицията предполага, че убийците са избягали с Ауди, което е намерено в близост до мястото на инцидента. Колата била запалена, а в нея имало два пистолета и автомат.

Припомняме, че Асен Петров-Шаки и неговите приближени са заподозрени в убийството на Фатик, който бе прострелян на 19 август 2003г. в София.
Предполага се, че бандата е свързана и с отвличането на сина на Венцислав Стефанов, отвличането на бизнесмена Стефко Колев.
Убитият през зимата Борис Арсов-Борчо, член на бандата на Шаки, беше един от основните заподозрени за отвличането на Колев, след като в дома му беше открит часовника на бизнесмена.

Точно преди една година - на 31 август, съдът освободи срещу гаранция петимата задържани от бандата на Петров, след като прокуратурата не успя да представи достатъчно доказателства за съпричастност с убийството на Фатик.
Припомняме, че при обиските в домовете на задържаните бяха открити автоматично оръжие, боеприпаси, бронежилетки и полицейски униформи.
Трима от тях са с "тежко криминално минало" и са задържани многократно за грабежи, рекет и изнудване.

Загиналият тази нощ главен сержант Кирил Светославов Живков е роден през 1973 г. в София.
Постъпил е в системата на МВР на 15 февруари 1997 г. Работил е в звената на патрулно-постовата дейност първоначално в столичното Пето РПУ, а впоследствие- в Шесто РПУ-СДВР.
Главен сержант Кирилов е бил на длъжност „старши полицай” в Полицейския участък „Витоша” към Шесто РПУ.

КОМЕНТАРИ
••Главният секретар на МВР ген.-лейт. Бойко Борисов коментира, че някой усилено чисти групите, занимаващи се с отвличания и поръчкови убийства.
Той допълни, че има конкретни доказателства, че убитият снощи Асен Петров– Шаки и бандата му са съпричастни към разстрела на Филип Найденов–Фатик.
Борисов съобщи, че преди дни Шаки за пореден път е отказал да даде ДНК-проба, въпреки съдебно разрешение. Генерал Борисов припомни, че след експертиза върху намерения след убийството на Фатик автомат е доказано, че това оръжие е било за известен период от време именно в Шаки.

••Всяка човешка жертва е нещо много тежко особено на служителите на реда. Това заяви премиерът Симеон Сакскобургготски в кулоарите на парламента по повод убийството на полицая в столични квартал ‘Княжево”.
Министър-председателят каза, че по време на изказванията в парламента депутатите се отправили много упреци към правителството за голямата престъпност в страната.
Той обаче подчерта категорично, че в борбата срещу престъпността не трябва да се ограничават правата на гражданите, както предлагат главният секретар на МВР и главният прокурор, а да се вземат мерки, които да отговарят на законосъобразността и европейските норми.

••Никола Филчев: В България няма законова основа за борба с организираната престъпност, а има нова опасна ситуация и трябва нова ефективна реакция.