Ограничаването на достъпа до търговския регистър е съществено и това е крачка назад в практиката на публичност.

Това заяви Александър Кашъмов, ръководител на правния екип на програма "Достъп до информация", по повод на поправките в режима за достъп до информация за регистрираните фирми.

Припомняме, промените се въвеждат по предложение на Министерството на правосъдието.

„Първото ограничение се въвежда с регистрацията, тъй като не всички могат да имат електронни подписи. Най-вероятно ще се заплаща. Не са много хората в България, които имат такива подписи.
Много по-голям проблем има със записите. Законът за защита на личните данни казва, че се защитават всички данни за лице, което може да се идентифицира чрез какъвто и да е идентификационен номер. Трите имена на един човек дори представляват лични данни, трябва да кажат кои лични данни да бъдат публични." - поясни юристът.

Той уточни, че Министерството на правосъдието отдавна е било запознато със становището на програма "Достъп до информация".

„Само една от бележките ни беше приета - критиката за това да се плаща достъпът. Той се ограничава, защото това е чисто формална разлика между търговския регистър и документите.
В момента като се влезе в базата данни могат да се видят вписванията и документите, това е голямата заслуга на този регистър, това е свързано с ограничаване на измамите, за да знаят гражданите на кого дават парите си, с кого се договарят." - коментира Александър Кашъмов.