Здравният министър Кирил Ананиев издаде четири заповеди във връзка с удължаването на извънредната епидемична обстановка от 15 юни до 30 юни 2020 г., съобщават от Министерството на здравеопазването.

Заповедите са следните: поставяне под карантина на пристигащи у нас лица, считано от 15 юни; носенето на маска или друго предпазно средство остава задължително в обществения транспорт, в аптеки и лечебни заведения; до 30 юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове и клубове и задължителната изолация и/или болнично лечение при потвърдени случаи на COVID-19, както и карантинирането на контактните лица.

Ананиев: Маските остават задължителни в градския транспорт

Ананиев: Маските остават задължителни в градския транспорт

Предвижда се отпадане на часовия диапазон за възрастните хора в магазините

Всички лица, които пристигат на територията на България от Швеция, Великобритания и Северна Ирландия, Белгия, Португалия и Нидерландия, както и от всички трети страни, с изключение на Сърбия, Босна и Херцеговина, и Черна гора, се поставят под карантина за срок от 14 дни в дома или в друго място за настаняване. Заповедта влиза в сила от 15 юни, понеделник.

Със същата заповед здравният министър нарежда на директорите на регионалните здравни инспекции да отменят издадените предписания за поставяне под карантина на лица, пристигнали у нас от Ирландия, Испания, Малта и Италия в периода от 02.06.2020 до 14.06.2020 г.

Всички лица, когато се намират в обществения транспорт, в аптеките и лечебните заведения са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата, в т.ч. кърпа, шал, шлем и др. На всички други обществени места носенето на маска е препоръчително. Заповедта влиза в сила от 15 юни.

Удължават с 15 дни извънредната епидемична обстановка

Удължават с 15 дни извънредната епидемична обстановка

Борисов формулира три "Д" - дистанция, дисциплина, дезинфекция

Считано от 15 юни до 30 юни не се разрешават посещенията в дискотеки, пиано-барове, нощни барове, клубове и други подобни. В същия период не се разрешава провеждането на групови празненства на закрито с присъствието на повече от 10 души, в т. ч. сватби, балове, кръщенета и други.

Със същата заповед се разрешава провеждането на спортни мероприятия на открито и закрито при заетост на местата до 50 % от общия им капацитет и настаняване на зрители най-малко през една седалка или при дистанция от 1,5 м. Същото условие, за 50 % заетост на местата, се отнася и за провеждането на конгреси, конференции, семинари и изложения, както и за провеждането на културно-развлекателни мероприятия, в т.ч. театри, концерти, сценични прояви, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуство, както и занимални от юридически и физически лица и др.

Ангел Кунчев: Явно сме във втора вълна, но тя е различна

Ангел Кунчев: Явно сме във втора вълна, но тя е различна

Всички опции седят на масата

Четвъртата заповед касае задължителната изолация и/или болнично лечение при потвърдени случаи на COVID-19, както и карантинирането на контактните лица. Основното в тази заповед е, че след изписване от лечебното заведение, лицата, диагностицирани с COVID-19, остават 14, а не 28 дни в домашна изолация.

Издадените към момента на влизане в сила на тази заповед предписания, с които е предписана задължителна изолация от 28 дни в домашни условия, се отменят със заповед на директора на съответната регионална здравна инспекция, след изтичане на 14-дневна задължителна изолация и при получаване на един отрицателен резултат от проведено изследване по метода на полимеразно верижна реакция за доказване на COVID-19.

Доц. Ангел Кунчев: Коронавирусът показва особености, с които не сме запознати

Доц. Ангел Кунчев: Коронавирусът показва особености, с които не сме запознати

Ако няма рязко повишаване на заболеваемостта, на 15 юни се открива летният сезон