"Зелените предлагаме спешни промени в земеделието, с които то да премине към малки и средни стопанства с биологично производство", се казва в позиция на партията.

Според експертите им основните проблеми на българското земеделие са окрупнените стопанства, спадът в производството на традиционни за България продукти и недостатъчното производство на биопродукти.

Оказва се, че едва 4% от земеделските производители в България управляват огромната част от земята - 80 на сто. "Практически липсват средни стопани, които обикновено са семейни фермери с няколко работници", посочиха от Зелените.

През 2018 г. България ще трябва да води дебата за развитие на общата селскостопанска политика на ЕС, при срамната реалност, че това ще е един от основните приоритети на съюза, а у нас липсва реална подкрепа за него, разтревожени са експертите. Те допълват, че сега страната ни подготвя план за развитие на сектора, без да има национално финансиране и с източени евросредства.

Заради погрешна и зависима от "мастодонтите" в земеделието политика на последните български правителства, субсидиите за биоземеделие и агроекология бяха източени от големите зърнопроизводители и арендатори на огромни земеделски площи.

За чист въздух, за еко правосъдие и икономика ще се борят Зелените

За чист въздух, за еко правосъдие и икономика ще се борят Зелените

Допитване сред активистите насочва Зелените към търсене на коалиция

Според Зелените това се е случило основно чрез фиктивно поемане на ангажимент за преминаване към биоземеделие, с което големите земеделски стопанства получиха допълнителни точки и по кандидатстване по други проекти - основно инвестиционни мерки.

Другият механизъм, по който големите производители източват парите за агроекология, е чрез мерките за сеитбооборот.

В плана за развитие на биоземеделието до 2013 г. биоземеделието в България беше предвидено да има 8% от земеделските площи и 2% от произведената продукцията.

В настоящия момент, 4 години по-късно, делът на биоземеделието е 5,5% и отгоре на всичко значителна част от тях са нереални, а просто спекулативни, с цел печелене на точки за кандидатстване по други програми.

Цялостната политика на държавата за подкрепа на едрите земеделци идва и от това, че им е предоставена възможност те да получават гориво без добавен акциз.

Това е скрита субсидия основно към тях, но също и към "Лукойл", което ощетява държавния бюджет и дава допълнително предимство за едрите земеделци. Зелените искаме преразглеждане на тази политика, чрез отпадане на това предимство или поне въвеждане на тавани за този тип подкрепа, категорични са от партията.

Те предупреждават, че земеделското министерство и подопечната му агенция за безопасност на храните се готвят и тази година да направят "изключение" от европейските правила, с което да допуснат употребата на доказано вредните за пчелите неоникотиноидни пестициди.

От Зелените са категорични, че това се прави заради облагодетелстването на големите химични концерни и едрите земеделски производители.

В ЕС продължава да има забрана за неоникотиноидни пестициди, а за два от трите вида вече има и доклади на Европейската агенция за безопасност на храните, според които имат негативно въздействие.

"Зелените настояваме България, по примера на Франция и други страни, да наложи национална забрана за тези пестициди", се казва в позията на партията.

„Зелените” подкрепиха първото вето на президента

„Зелените” подкрепиха първото вето на президента

Единственият начин за диалог с властта са уличните протести

Те предлагат да бъде намалена бюрокрацията, да се улесни ползването на електронни услуги и да се създадат мобилни офиси на ангажираните институции.

Те ще обикалят периодично селата, където се намират земеделските производители и по този начин да се пести време и ресурс на хората, чиято работа е да обработват земята, а не да се налага да пътуват по няколко пъти в седмицата до общински или областен център, заради административни дейности.

Необходимо е подпомагането целево на малките и средни производители за инвестиции в преработвателни и пакетиращи инсталации. Така ще се доведе продукцията им до краен продукт, с висока добавена стойност.

"Зелените" скочиха срещу мегаломанските енергийни проекти

"Зелените" скочиха срещу мегаломанските енергийни проекти

Предпочитат реакторът за „Белене” да стане казан за ракия

Сред следващите точки от предложението се казва, че трябва да бъде улеснен достъпът до пазара за малките и средни земеделски производители, чрез организирането на фермерски пазари и промяна в наредбата за директните продажби на земеделска продукция.

Важна мярка за подкрепа на здравословното хранене и биологичното земеделие е въвеждането на задължение за училищата, детските градини и болниците да включват минимум 10% биопродукти в цялостното меню.

Това ще стимулира биоземеделието и ще даде възможност на децата и най-уязвимите хора да се хранят с по-здравословни продукти.

"Зелените предлагаме и въвеждането на стандарт "Без ГМО", по примера на Германия, Австрия и други страни в ЕС", заявиха от партията.

Такъв стандарт и лого ще повиши търсенето на български продукти и ще гарантира за потребителите, че няма никакво наличие на ГМО, дори и такова под 0,9%, каквото е допустимо сега за всички продукти, без това да се изписва върху етикета.