5-членен състав на Върховния административен съд (ВАС) е отменил заповедта от 7 юли 2022 г. на тогавашния министър на околната среда и водите Борислав Сандов, с която заливът Корал беше обявен за защитена зона, алармират от партия "Зелено движение".

От екологично ориентираната политическа формация уточняват, че по-специално е отменено предходно решение на 3-членен състав на ВАС, с което са отхвърлени жалби срещу обявяването на защитената местност, подадени от фирмите "Кортекс Трейдинг" АД и "Фантазия 5" ООД, община Царево и Национална асоциация "Българско Черноморие".

Докладчик по делото била Анелия Ананиева, първоначално командирована във ВАС от бившия председател Георги Колев. По-малко от година по-късно тя била назначена за титуляр след конкурс. От "Зелено движение" изтъкват, че тези конкурси масово се печелят от съдии, които вече са командировани във Върховния административен съд. Освен това Ананиева била докладчик и по делото за хотела на Румен Гайтански - Вълка на яз. "Искър".

От екопартията отбелязват, че "Залив Корал" е едва третата обявена за защитена крайбрежна територия у нас след резерват "Калиакра" (1941 г.) и защитена местност "Пясъчна банка Кокетрайс" (2001 година). В площтта й 1320 декара трябвало се опазват местообитания на редки представители на селдови и есетрови риби и трите вида китоподобни, срещащи се в Черно море. С вече отменената заповед на Борислав Сандов в границите на защитената местност се забранява влизането на моторни и моторно-ветроходни плавателни средства, с изключение на бедствия, извънредни ситуации, за провеждане на аварийни, контролни и спасителни дейности през цялата година и за нуждите на риболова през периода от 1 октомври до 1 март. Забраняват се също интензивно и екстензивно отглеждане на аквакултури, използване на дънни, тралиращи, драгиращи средства, включително и бийм трал, депониране на драгажни маси, изхвърляне на отпадни води от плавателни съдове. Забранява се и изграждане и поставяне на изкуствени подводни рифове или атракциони върху и под повърхността на водата, изхвърляне на канализационни и отпадъчни води от сушата и заустване на канализации, ккато и на нефтопродукти и други отпадъци.

За кмета на Царево обявяването на залива Корал за защитена местност е противоконституционно

За кмета на Царево обявяването на залива Корал за защитена местност е противоконституционно

"Не съм дошъл с ремаркето да си взема един залив да си го нося в София", обяви министър Сандов

Фирмите "Кортекс Трейдинг" и "Фантазия 5" обосновават пред съда правен интерес с извършвана от тях туристическа дейност в територия, граничеща със защитената местност. Те обясняват, че с въведените забрани ще се влоши качеството на предлаганите ваканционни услуги. "Фантазия 5" е наемател на плажа "Къмпинг юг", а "Кортекс трейдинг" е собственик на хотел "Морско конче" в къмпинг "Юг". И двете фирми са представлявани пред съда от адвокатско дружество "Бакалова и Дамянов" на адв. Валентина Бакалова.

"Неразбираемо е ВАС да дописва Административнопроцесуалния кодекс. В неговия член 2 е записано, че Кодексът се прилага за административните производства пред всички органи на Република България, доколкото със закон не е установено друго", коментира съпредседателят на "Зелено движение" Тома Белев. По думите му за обявяването на защитени местности има специален ред в Закона за защитените територии (ЗЗТ) и той е спазен. "Въпреки това тези 5 члена на ВАС - Таня Вачева, Илиана Славовска, Анелия Ананиева, Юлия Тодорова и Станимир Христов, решават че "според настоящия състав независимо от това, че предвиденото в чл. 33 и сл. ЗЗТ производство е особено, то това не изключва приложението на общите правила, регламентирани в АПК за издаване на общ административен акт, доколкото няма специална уредба в ЗЗТ", посочва още Белев. Според него е нелогично да се очаква в приет през 1998 г. закон да има разпоредби уреждащи връзки с кодекс, приет през 2006 г. По думите му, ако съдът счита, че има проблем в прилагането на двата закона, е длъжен да поиска тълкувателно решение на колегията на ВАС, а не да дописва законите.

Забраниха строителството на три плажа у нас

Забраниха строителството на три плажа у нас

Това са "Иракли", "Бяла-Карадере" и "Корал"

С решението на петчленния състав на ВАС Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е осъдено да заплати съдебни разходи на жалбоподателите за близо 8 000 лева.

Местността "Корал" е включена в защитена зона още през лятото на 2021 г. от тогавашното служебно правителство заедно с плажовете Карадере, Пашадере и Иракли. Това е мотивирано с "осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране".

"Съдът връща преписката на министъра, за да продължи с процедурата спрямо указанията - да включи в преписката като хартиени разпечатки научни данни, известни на цяла Европа (защитената местност е част от защитена зона за природните местообитания от Натура 2000, за която в множество национални и европейски бази данни има публична информация), заповедта на комисията да бъде подписана от министър, не от директор на РИОСВ и проектозаповедта да бъде поместена на сайта на РИОСВ за срок от 30, а не 14 дни", заявяват от "Зелено движение".

От партията определят решението на съда като пореден фарс, целящ унищожаването на защитените природни територии заради частни и корпоративни интереси. Според формацията то доказва колко голяма вреда за обществото нанася нереформираната съдебна система. "Считаме, че в българската съдебна система липсват гаранции и предпоставки за ефективен и справедлив съдебен процес", завършват от "Зелено движение".