Републиканските пътища и високопланинските проходи са отворени за движение и са проходими при зимни условия, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура".

Те напомнят, че заради обилния снеговалеж в област Смолян всички превозни средства трябва да са с вериги.

Ограничено е движението на товарните камиони над 12 т с ремаркета и полуремаркета по републиканските пътища в общините Доспат, Борино и Девин и през проходите Рожен, Превала и Печинско. В област Кърджали е спряно движението на МПС над 12 т по път I-5 Кърджали - Черноочене поради снегопочистване и обилен снеговалеж.

Шофьорите, които утре ще пътуват в Източна България трябва да тръгват с подготвени за зимни условия автомобили. В 13 области - Габрово, Велико Търново, Русе, Силистра, Добрич, Шумен, Търговище, Русе, Варна, Бургас, Сливен, Хасково и Кърджали, е определен жълт код за опасно време за снеговалежи и бурен вятър, възможни са виелици, навявания и образуване на преспи, предупреждават от АПИ.

АПИ и Пътна полиция предупреждават: Снегът идва

АПИ и Пътна полиция предупреждават: Снегът идва

Шофьорите да тръгват на път само с автомобили, подготвени за зимни условия

При необходимост ще се затварят отделни участъци за обработване на настилките, а където се налага заради силния вятър и снегонавяванията, е възможно трафикът да се спира изцяло до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.

От Пътната агенция съобщават, че снегопочистващите машини са в пълна мобилизация за обработване на настилките по републиканските пътища.

Те призовават шофьорите да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат със скорост, съобразена с пътните условия, да не предприемат рискови маневри нито изпреварване на снегопочистващата техника.

Информация за актуалната пътна обстановка и зимното поддържане на републиканската мрежа може да се получи на интернет страницата на АПИ - www.api.bg, както и тел. 0700 130 20 в АПИ.