Израелският фармацевтичен гигант Teva Pharmaceutical Industries, който притежава българската Actavis, ще съкрати 14 000 служители по цял свят и ще спре да изплаща дивидент на акционерите си.

Мерките са част от 2-годишен спасителен план за намаляване на разходите и изплащане на дълговете на компанията, който е дело на новия изпълнителен директор Каре Шулц.

Целта на съкращенията, които представляват около 25% от настоящите служители на Teva, е да се спестят 3 млрд. долара до края на 2019 г. Ще бъдат затворени и редица научноизследователски съоръжения и заводи.

Teva съкращава 12 000 служители

Собственикът на българската Actavis съкращава 12 000 служители до края на 2017-а

Действията важат за персонала в глобален мащаб

Съкращенията могат да бъдат още по-големи, тъй като най-големият производител на генерични лекарства в света обмисля продажби на свои активи.

"Предприемаме незабавни и решителни действия, за да намалим базовата цена в нашия глобален бизнес и да се превърнем в по-ефективна и печеливша компания", каза изпълнителният директор Каре Шулц в официално съобщение.

Преструктурирането ще струва на компанията поне 700 млн. долара през 2018 г., които ще бъдат похарчени главно за разходи по разделянето.

Израелската компания Teva, която купи Actavis преди година, има нов шеф

Най-голямата фармацевтична компания у нас има нов шеф

Той идва от конкурентния производител H. Lundbeck

Кризисен мениджмънт

Компанията се намира в кризисен момент, а Шулц е шестият й изпълнителен директор за последните 5 години. Той предприема радикални мерки, за да спаси дружеството, чийто дълг вече е над 2 пъти повече от пазарната му стойност.

Лошите времена се отразиха и на акциите на компанията, които от няколко месеца са в процес на свободно падане, а миналия месец достигнаха 17-годишно дъно.

През август Teva загуби около 1/4 от пазарната си стойност само за 1 ден вследствие на нарастващата загриженост за бъдещето й. Инвеститорите се отдръпнаха, след като тя намали перспективите си за цялата година и оряза дивидентите си, обвинявайки бързото влошаване на бизнеса с генерични лекарства в САЩ.

Собственикът на българската Actavis може да уволни 6000 души
Обновена

Собственикът на българската Actavis може да уволни 6000 души

Израелската Teva планира преструктуриране на разходите

Тогава компанията отписа 6.1 млрд. долара за този бизнес и отчете тримесечна нетна загуба от 6.04 млрд. долара.

Израелският фармацевтичен гигант, който има големи традиции в придобиването, похарчи 40.5 млрд. долара през миналата година, за да разшири бизнеса си с генерици и да подкрепи растежа си.

Инвестицията обаче се оказа грешка, тъй като маржовете на печалба на лекарствата в САЩ започнаха бързо да се свиват.

Израелският гигант Teva купи най-голямата фармацевтична компания у нас

Израелският гигант Teva купи най-голямата фармацевтична компания у нас

Придобиването е част от глобалната сделка с Actavis Generics

Шулц, който е с почти 30 годишен опит във фармацевтичната индустрия, ще обяви финансовите си планове за 2018 г. през февруари. По-късно през следващата година се очаква той да представи и по-дългосрочна стратегия за бъдещето на компанията.

Плановете на ръководителя може да повлияят на най-голямата фармацевтична компания у нас - Actavis, която от 2016 г. е собственост на Teva. Израелската компания притежава заводите за лекарства в Дупница и Троян.

"Това са решения, които не вземам лесно, но те са необходими, за да осигурят бъдещето на Teva. Днешното съобщение се отнася за позиционирането на Teva към едно устойчиво бъдеще, което ще постигнем заедно с нашите талантливи хора", обясни той.