Търсенето на работа е доста трудоемка и доста сложна задача, при която е важно да не се правят грешки, които могат да доведат до негативни последици. 

Независимо от това, все повече и повече кандидати за нова работа, правят едни и същи грешки. 

По-долу ще опишем основните грешки, допускани от кандидатите и които водят до това те да не получат желаната от тях работа.

Снимка 273293

Източник: iStock

Твърде много компании

След като започнете да търсите работа, ви се струва, че има смисъл да се свържете с възможно най-много компании. 

Но експертите смятат, че такава стратегия може да доведе до редица проблеми. 

Те отбелязват, че подобна стратегия рядко води до желаните резултати. Таково поведение обаче е най-честата грешка на търсещите работа.

Това не е от полза за никого - нито за самия кандидат, нито за компаниите, които получават огромно количество резюмета, които може да не са интересни или на са свързани с дейността им изобщо. 

А разглеждането на тези автобиографии отнема прекалено много време, в резултат на което наистина необходимата в тях информация остава без съответното внимание. 

По-добре е да изберете по-малък брой фирми, но по-качествено да се направите CV-то, така че да съответства на нуждите на компанията, за която кандидатствате.

Снимка 263367

Източник: iStock

Не проучвате корпоративната култура на компанията

Важно е всеки търсещ да разбере, че кандидатства за работа в компания, в която наистина иска да работи. 

Това означава, кандидатът за определена работа да проучи цялата възможна информация за корпоративната култура на компанията. 

Сега, в ерата на информационните технологии , това е напълно възможно и няма да коства много усилия. 

Потърсете информация в интернет, в социалните мрежи, разговаряйте с хора, които вече работят за тази компания. 

Това ще ви помогне да формулирате информирано мнение дали искате да попаднете и правите кариера точно в подобна компанията. 

Снимка 291650

Източник: iStock

Да отидеш на интервю без анализ за заплащането на пазара

Можете да отидете на интервю за работа с добро настроение, с подготвени отговори на много въпроси, и все пак има едно нещо, което не ви достига.

Много хора идват на интервю без актуална информация за заплатите на пазара на труда, особено за сферата, към която се насочвате.

Това не давана кандидата възможност да води компетентни преговори за заплащането и да постигне по-добра и справедлива за него заплата.

Както отбелязват експертите, онези кандидати, които познават ситуацията на пазара и познават актуалните заплати общо и по сектори, като правило имат по-голям успех в преговорите за заплатата с потенциалния си работодател.

Те се чувстват по-уверени в себе си и претенциите си и това им помага да преговарят и да постигат целите си.

Снимка 326550

Източник: iStock

Не се подготвяте за интервюто

Пазарът на труда е силно конкурентен. Ето защо е толкова важно да се подготвите за интервюто и да покажете на работодателя вашата голяма заинтересованост да получите работата. 

Добре подготвен, можете по-точно и категорично да разкажете за вашите умения, които ще бъдат от значение за компанията, както и да направите нужното, правилно впечатление у представителите на компанията. 

Разгледайте уеб сайта на компанията, научете повече за дейността и историята й, прочетете новини за нея в интернет, потърсете отзиви от персонала или от бизнес партньорите на фирмата.

Всичко това са важни елементи в подготовката на едно успешно зинтервю за работа.