В лишената от събития неделя преди Коледа бившата еврокомисарка и екс-кандидатка за президент Меглена Кунева взе, че внесе още пъстрота в предпразничната обстановка и учреди Гражданско сдружение "България на гражданите".

Почти рождественския младенец се пръкна, тъй като според г-жа Кунева, в настоящата политическа картина хората не се чувстват представени.

Като основни предизвикателства пред България тя вижда икономическата криза, липсата на българска позиция за промените в Европейския съюз (ЕС), забавените реформи, както и корупцията. Като погледне човек, все задачи, които наистина си заслужават и госпожата, и още много други да напрегнат мишци за да ги разрешат.

За съжаление, всичкотова би било прекрасно, ако го нямаше едно голямо „Но"! И това „Но" произтича от факта, че в България няма гражданско общество и, следователно, не може да съществува и никакво гражданско сдружение. А това означава, че "България на гражданите" е оксиморон! Нещо като „дървено желязо".

Защото първият и задължителен признак на съществуване на гражданско общество в една страна е проявата на солидарност между гражданите й. У нас такава съпричастност не се проявява вече две десетилетия.

Друг задължителен елемент на гражданското общество е неговите членове да са обединени и, което е най-важното, да следват и да защитават общи цели и идеали. Нито едното, нито другото, нито третото са налице.

Не по-маловажно изискване е и да съществуват и ефективно (!) да действат граждански организации, които да отстояват правата и свободите не само на своите членове, но и на цялото гражданско общество.

В скъпата ни татковина нищо подобно не се наблюдава. Доколкото има някакви неправителствени организации (НПО), то те съществуват или, за да спомогнат за повишаване на жизнения стандарт на техните създатели, или за да прокарват в „обществото", прикрити зад граждански лик, интересите на различни политически субекти. Твърде често нашенските лидери на НПО са намерили „златното сечение", т.е. решават и личния си „проблем", и партийния.

Има, разбира се, и още редица белези на гражданското общество, които легитимират неговото реално съществуване, но едва ли е нужно да се споменават. Посочените са най-важните, а именно те липсват.

Всичко това превръща опитът на Меглена Кунева да създаде "гражданската алтернатива" в България във фарс. Нещо повече, тя злоупотребява с думата "гражданска", защото не е никаква „гражданска представителка".

Безспорно Кунева много добре знае как да се предствя в обществото, но тя просто язди тази гражданска вълна, която беше създадена от ГЕРБ (Граждани за европейско развитие на България) и все още е силна. Затова новата формация е дежа вю - създателите й залагат на вече проверена и успешна схема.

Създаващата се нова политическа сила трябва или да замести ГЕРБ, или да стане негова патерица при следващото управление. Но не е изключено, ако Кунева влезе в парламента с нейната псевдогражданска партия или движение, да се опита и да възстанови заедно с БСП и ДПС трoйната коалиция!

Има логика и в тезата, споделена от някои наблюдатели, че тази "гражданска" партия е проектът АБВ на Първанов, който се провали, но сега се опитват да го възстановят с друга фасада, а именно "гражданска".

Безспорно обаче политическият момент за създаване на „движението" е избран напълно подходящо - още не е загубена инерцията от изборите, а управляващите продължават да трупат негативи и отрицание. Последното стана ясно и по време на страхотното шоу „Night of The Jumps", което звездите на Световния шампионат по мотокрос свободен стил (IFMXF) направиха в столичната зала "Арена Армеец".

Десетхилядната публика бурно аплодира всяко майсторско изпълнение. На финала на състезанието, когато министърът на младежта и спорта Свилен Нейков благодари на премиера за хубавата зала, многобройната публика освирка споменаването на името на Бойко Борисов. Публиката реагираше така всеки път, когато по някакъв повод премиерът се споменаваше като най-заслужил за построяването на залата и провеждането на грандиозното мотошоу. При представянето на българските организатори зрителите бурно освиркаха и министъра на финансите Симеон Дянков.

Онова, което за пореден път не стана ясно е дали Меглена Кунева се готви да участва в следващите парламентарни избори, както и дали движението официално ще прерасне в партия. Първата гражданка на България обаче посочи, че не се страхува от избори, а Даниел Вълчев допълни, че България не се нуждае от поредната партия, а от дебат за мястото на страната в света и в Европа. Предстои обсъждането на следващата бюджетна рамка на ЕС и обществото ни трябва да знае кой е националният интерес, който страната ще отстоява по време на тези преговори, каза още Вълчев.

Сред учредителите на новото сдружение, освен Даниел Вълчев, са и други хора близки до НДСВ - Николай Василев и Мария Дивизиева. Там е и и дясната ръка на бившия военен министър Николай Цонев, Калин Томов. Именно състава на ръководството на сдружението показва, че, колкото и да се опитва да се представя като „граждански лидер", Меглена Кунева продължава да носи своите „родилни петна".

Абсолютно същите като на „царя" Симеон са и посланията на Кунева. И той ни говореше за "морал" и ни разправяше, че идва "новото време", и че за 800 дни ще ни „оправи" държавата! Само че тя използва по различна лексика.

Целта е да се запази електората, който бе добит на изборите за президент, за да може да се „осребри" на престоящия парламентарен вот - без значение дали ще е редовен или не. Кунева създава сега нова партия подобна на НДСВ, защото с НДСВ няма как да влезе в следващото Народното събрание, но упорито продължава да твърди, че няма да прави „...партия заради самата партия". Ясно е, че сега ще опита колко е дълбока водата - само сдружение. А после накъде? Във фризера за политици!

В тази връзка, прав е социологът Юрий Асланов, който изказа мнение, че е учудващо, че политиците отделят партиите от гражданското общество.

„Това е една вече банална технология, по която се върви. На два пъти виждахме как някой започва с отрицание на партиите и финишира като партия. По начало за мен е учудващо, че опитни политици, в това число и като г-жа Кунева, отделят партиите от гражданското общество. Ако искаме да се постигне нещо добро, ние трябва да направим всичко възможно, ако има някакъв проблем с партиите, а то има, да се мъчим да ги интегрираме в това общество, защото те са част от него. Така че този, който иска да направи гражданско сдружение в името на някаква благородна кауза, а утре се яви на избори - да не бърка понятията и направо и откровено да заяви „Аз правя партия". В това няма нищо лошо и не бива да има нищо лошо в това", категоричен е опитният познавач на политическите технологии, които се използват в съвременна България.

Така или иначе, бившият български еврокомисар Меглена Кунева се презентира пред публиката като поредната спасителка. Хубаво е да имаме по един спасител, който да ни чака на хоризонта. Но, аман от политически ГМО-та!