След почти 10-месечна летаргия пиарите на кабинета най-накрая решиха да направят нещо, с което да заслужат сочните си „възнаграждения". И това бе уникалната за нашия политически живот Национална среща с медиите „ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ"!

В рандевуто с журналистите на най-високо ниво участваха според възможностите си премиерът Пламен Орешарски, лидерът на БСП Сергей Станишев и шефът на ДПС Лютви Местан.

Всеки един от „Светата Троица" бе толкова открит в отговорите си на журналистическите въпроси, че се налагаше питанията да се повтарят от колегите ни по няколко пъти. Но това не бе най-големият кусур (казано на майчиния език на един от „откритите").

Най-големият проблем на замислената като голямо медийно събитие Национална среща с медиите бе, че тримата участници в нея удивително напомняха на героите от известната басня „Орел, рак и щука". Всеки дърпаше с все сили в своята си посока!

До края на продължилата близо три часа (при планирани два!) пресконференция тримата участници в нея - Орешарски, Станишев и Местан - така и не успяха да подредят своите отговори и наистина да докажат, че те са триото, управляващо държавата.

Напротив, разнобоят в думите на всеки един от тях на множеството повтарящи се заради неизчерпателни отговори питания на журналистите само затвърдиха съмненията, че не тримата, а някой съвсем друг дърпа конците на управлението на България.

И затова много по-точно отговарящо на действителността наименование на Националната среща с медиите би било „СКРИТО УПРАВЛЕНИЕ". Нека, бъдат честни!

В потвърждение на горния извод говори и факта, че всеки път, когато от нечия уста на журналист излизаше името на Делян Пеевски, независимо към кого бе отправян въпроса, и тримата отговарящи ги втрисаше като при тежко болни от сибирска треска.

Впрочем, дали поради журналистическа злонамереност, или поради управленска немощ, но темата за Украйна се превърна в една от основните на срещата с медиите. Сякаш не в Москва и Вашингтон, а в София се намира ключът за решаване на кризата.

От друга страна, пък, като се замисли човек може и да е така! Иначе как да си обясним онова, което и Орешарски, и Станишев, и Местан не можаха да обяснят нито на тези, които ги питаха, нито на зрителите на БНТ 1 - какво дири Вигенин в Киев?!

Защото опитите, със задна дата, да се „легитимира" посещението му със „загриженост" за българите в Украйна само предизвикваха усмивки в залата и пред екрана. Като е толкова „загрижен" за нашенци защо не отиде първо при тях, а после в украинската столица? И като се прави на „месия" защо не отиде да се срещне с кримските българи в Симферопол, които наистина са застрашени, ами кацна във все още спокойната Одеса?

Всъщност, в типично негов стил, от целия този напън да се обясни със „зовът на кръвта" визитата на Вигенин, единствен се опита да се възползва лидерът на ДПС. Той не само се обяви в защита на дипломат № 1 на София, но и дръпна чергата към себе си.

Щом България иска запазване на правата на българите в Украйна, в това число правото да използват майчиния си език като регионален, то това право трябва да се даде и на неговите хора, а не да го глобяват с по няколкохиляди лева за „изтървани" изречения!

Местан направи на идиоти Орешарски и Станишев - те мълчаха, той направи на идиоти и „братята" журналисти - и те мълчаха. Не знам колко благословии е отнесъл от гледащите го пред телевизионния екран или слушащите го по националното радио. Ако е направено пийпълметрично „замерване", може и да разберем. Въпросът е съвсем друг!

Толкова ли не се намери в залата поне един читав българин, който да обясни на Местан, че у нас по конституция няма малцинства! И, следователно, за никаква употреба на „майчин език" на избори или за каквито и да било други права и дума не може да става!

Явно Иванчо Хаджипенчович е хвърлил повече от семето си, отколкото се предполагаше, та никой не възрази на наглите лютвиместански мераци! Народ ли сме все още?

Впрочем, така остана неизяснен и въпросът за отношението на „откритото управление" към политиката на Русия към Украйна, и по-специално към полуостров Крим. Разбирам, че въпросът зададен в този формат е, меко казано, „некоректен". Та нали лично Владимир Владимирович откри този начин да си общува с медиите, когато му се прииска!

Неколкократно повторените заклинания от тримата, че ние сме за териториалната цялост и интегритета на Украйна единствено затвърдиха съмненията, че българското правителство няма своя собствена позиция по украинската криза.

Независимо от образното сравнение на  Станишев с двата големи воденични камъка (САЩ и Русия), които като нищо щели да ни премажат, ако се стигнело до започването на военни действия между тях.

Не по-малко „открита" бе и социално-икономическата част от „разговора" около кръглата маса в зала 3 на НДК.

Поех отговорността да стабилизирам страната след близо четири години на управленски волунтаризъм. Четири години на икономика в депресия, тенденция за нарастване на дълговете, особено в сектор енергетика. Нарастващ брой български домакинства бяха обезверени, притиснати от нарастваща бедност и социално отчаяние, каза премиерът Пламен Орешарски.

Като го слушам - или живеем в различни държави, или някъде съм си забравил мерцедеса. Ама за какво ли и да го търся, ще си купя друг, и без това заплатата ми стана „огромна", откакто властва!

Иначе, не мога да не се съглася с казаното от Пламен Орешарски, че най-острият дефицит е спазването на закона. Орешарски е добър финансист, може би най-добрият в България. Но много лош премиер, защото от него нищо не зависи. Как да управляваш с екип, който ти го реди Доган?

Затова трудно ми е да преглътна реченото от Лютви Местан: Ще продължим да отстояваме плоския данък! Десятъкът си е данък от времето на турското робство, остава ни само да очакваме и други „благини" от онова време...

Въпреки, че не липсваха и нови обещания, като това на лидера на БСП Сергей Станишев, който заяви: Очакваме политиката на социално размразяване, която започна от първия ден на правителството, да продължи...

Социалната политика, хъм какво беше това? А-а-а-а, да, теглене на заеми с ниска лихва и моменталното им усвояване от „правилните лица"! Каквото може да ти обещае Станишев, никой не може да ти го изпълни!

Вярно е, че той си признава, че е направил грешка преди 8 години и сега ще се реваншира на малките земеделски производители. След като ги уби, ще ги възкресява...

Но дори и той не може да реши проблема, че у нас няма потребление, а правителството щяло да стимулира бизнеса. Пита се, в тази ситуация какъв може да е този бизнес, който изобщо няма нужда от потребление?

След като няма пари, кой да купува? Защото, ако поразгледаме из социалната мрежа ще да видим, че докато ние имаме 0.8 % ръст на БВП, което е практически минус, има държави с по 2-3% ръст, а прибалтийските правеха по 5-7% през миналата година! Така е, кризата за едни е възможност за други!

Черешката на тортата на Национална среща с медиите „ОТКРИТО УПРАВЛЕНИЕ" обаче бе провъзгласеното от самите Станишев и Местан намерение да се даде възможност на главните редактори на различни медии, в срок от един месец, да направят предложения за проект на Закон за медиите.

Звучи добре, докато не се сетиш, че 2/3 от тях са на Пеевски и на майка му. Значи, законът ще е на Пеевски. Боже, опази!