След като не успя да овладее БАН през парадния вход, вицепремиерът Симеон Дянков явно е решил да направи това, влизайки през комина му. Това става ясно от чакащия от няколко дни реда си за разглеждане от Народното събрание проектозакон за изменение и допълнение на Закона за Българската академия на науките.

Въпреки че законопроектът бе внесен в парламента на 24 февруари от 5-ма членове на Комисията по образованието, която е и водеща, чрез него се постигат всички Дянкови въжделения.

Подобно на маг, с помощта на петте си „пръста" - Огнян Стоичков, Румен Стоилов, Лютви Местан, Веселин Методиев и Валентина Богданова, вицето е на път да получи онова, което „синодалните старци" му отказваха толкова дълго време. И то, забележете, след постигнат политически консенсус между всички парламентарни сили!

Е, сега вече мърдане няма! Колкото и да продължават да се опъват от БАН, приеме ли се проектозаконът в този му вид, академията ще е в кърпа вързана за настойчивия финансов министър. И гаранция за това ще е т. нар. Съвет на настоятелите.

Съставен от 12 пълноправни членове и 4 без право на глас, Съветът на настоятелите се явява истински революционен трибунал - конструиран напълно по вкуса на Симеон Дянков - този Робеспиер на българската „научна" революция.

Защото макар и да има 4-годишен мандат и да се избира от парламента, след като веднъж това стане - над дейността му остава да бди само Всевишният.

Независимо от обещанията на премиера Борисов, Съветът на настоятелите на БАН няма да подлежи не само на парламентарен, но и на никакъв контрол!

И за да не остане и сянка на съмнение, че кадифената ръкавица е окончателно свалена от желязната ръка на Симеон Дянков, в проекта за закон е записано, че председателят на БАН е председател на Съвета на настоятелите - без право на глас?!

С други думи, игрите на дипломация свършиха. Казано ясно, дори за академици. Впрочем, в проекта на петимата депутати е предвидено едно доста рехаво академично присъствие в предлагания най-висш орган на БАН. Да не кажа, унизително.

Освен безгласният шеф на академията, в Съвета на настоятелите се включва и лицето, заемало длъжността председател на БАН в предходния мандат и двама учени - членове на Общото събрание на БАН, определени от него. Общо 4-ма!

За да не се чувстват самотни, към тях се предвижда да се присъединят и двама чуждестранни учени, определени от Общото събрание на БАН по предложение на Европейската научна фондация. Компания ще им прави и представител на Съвета на ректорите на висшите училища.

За сметка на това държавното представителство в бъдещото „настоятелство" е повече от бетонирано. Начело на него ще стоят двама представители на министерства, определени с решение на Министерския съвет.

Разбира се, не е необходимо да си гадател, за да познаеш, че това ще бъдат министрите Дянков и Игнатов (нищо, че последният пак се издъни при преговорите с БАН и се наложи вицето да се намесва по втория начин).

Съветът на настоятелите на БАН включва и председателя на постоянната парламентарна комисия, отговаряща за науката, представител на министъра на икономиката, енергетиката и туризма и на ред други институции.

Всичко това най-накрая ще даде в ръцете на Съвета, сиреч на Дянков, така дълго лелеяната от него безконтролна власт над „ефективното управление на финансовите средства и собствеността", както е записано в проекта.

Съветът, тоест вицето, ще може да „контролира разходването на бюджетната субсидия и съгласува финансовата политика на БАН" и по този начин най-сетне да затегне любимата си финансова гарота* около шиите на учените.

Но най-сладкото е, че Съветът, ерго Дянков, ще „осъществява контрол по начина и по реда на стопанисване и разпореждане върху предоставеното от държавата в собственост на БАН, академичните институти и другите самостоятелни звена имущество".

Академията притежава имоти за близо 3 милиарда лева. Според представители на БАН именно интереси, свързани с имотите, стоят в дъното на атаките срещу институцията.

„Във всички изявления, които дава министър Игнатов, прозира, че собствеността е един от основните елементи на този закон. Това е де факто национализиране", смята Стефан Хаджитодоров, главен научен секретар на БАН.

Собствеността на БАН според Дянковия съратник Сергей Игнатов пък, трябва да се управлява „правилно", за да донесе и приходи.

А това означава преминаване на собствеността в ръцете на настоящи и бивши банкери с афинитет към имотните сделки, Симеон Дянков и приятели. А после МОЛ-ове, голф игрища... Въобще, пълно щастие!

Как да не влезе Дянков в БАН през комина?!...

*гарота - сицилианска телена примка за удушаване.