Първият тур на президентските избори в Украйна мина според очакванията. Отклоненията от социологическите прогнози са незначителни. Разбира се, има и някои малки изненади.

На първо място, както се и очакваше, с над 35% от гласовете, се класира председателят на „Партията на регионите" Виктор Янукович.

Въпреки общоизвестните факти за неговото криминално минало и измамите от последните парламентарни избори, твърдият партиен електорат явно нямаше избор. Останалите лидери на проруската левица по редица причини отпаднаха от играта.

Председателят на Прогресивната социалистическа партия Наталья Витренко изобщо не се кандидатира (след като правилно прецени, че няма шансове), а комунистическият лидер Петро Симоненко спечели едва 2,5% от гласовете (преди 10 години събра 45% и за малко не измести Леонид Кучма от президентския пост).

Той просто предпочете личното щастие пред партийните и държавните интереси: разведе се с жена си и майка на двете му деца и се ожени за млада журналистка, която може да му бъде дъщеря. Последната му роди момиченце, което съответно може да му бъде внучка.

Така традиционният комунистически електорат (съставен почти изцяло от възрастни хора) беше скандализиран. Изоставената първа съпруга обвини за разпада на семейството си „враговете на народа" и „световния империализъм", чиито агенти са подтикнали бившия и мъж към тази стъпка, с цел да унищожат Комунистическата партия на Украйна.

За последното няма как да не признаят правотата й - и Симоненко, и партията са вече извън голямата политика и нямат никакви шансове за реванш, дори и частичен.

Същото се отнася и за Социалистическата партия на Украйна (партньор на БСП), чиито председател Олександр Мороз спечели едва 0,65% от гласовете и изпадна в политическото небитие.

Основната причина е непоследователната коалиционна политика, водена от него и честата смяна на партньорите от ляво и дясно. По този начин той изцяло заличи своя политически профил.
Така Янукович и неговата партия монополизираха проруската левица в страната.

Министър-председателят Юлия Тимошенко спечели точно една четвърт от гласовете на избирателите и запазва реални шансове за победа във втория тур. Върху нейния рейтинг оказа фатално влияние свирепата икономическа криза, докарала украинците до просешка тояга (има регистрирани случаи на гладна смърт).

За да удвои своите 25% на балотажа на 7 февруари обаче, тя трябва да се пребори както за гласовете на фанатизираните последователи на сегашния президент Виктор Ющенко (5,5%) и на „бандеровеца" Олег Тягнибок (1,8%), така и на центристки ориентираните избиратели на бившия шеф на украинската централна банка Сергей Тигипко (13%) и на Арсений Яценюк (7%).

Това е почти невъзможно, особено след антисемитските нападки, които Тягнибок отправи срещу Яценюк. Всъщност, резултатът на последния доста точно показва процента на еврейското население, живеещо в Украйна.

Поради печалните събития от Втората световна война, както и от края на 19 и началото на 20 век, то никога не би подкрепило кандидат за президент, подкрепян и от „бандеровците". А прагматичните гласоподаватели на Сергей Тигипко едва ли биха се ориентирали към Юлия Тимошенко, тъй като програмите на двамата радикално се разминават.

Бившия банкер се обяви за пълно възстановяване на военно-промишления комплекс на страната, както и за увеличаване на износа на оръжие, независимо дали това се харесва на някого в НАТО и ЕС, или не. В сферата на външната политика той пледира за възстановяване на съюзническите отношения с Руската федерация и посочва като враг №1 членката на ЕС Румъния.

Последната успя да откъсне от Украйна Змийския остров в делтата на Дунав и претендира и за Северна Буковина (всъщност румънците са разселени чак до Днепър).

Така или иначе, предстои крайно интересен втори тур. Взаимното оплюване вече започна. Анна Герман нарече Юлия Тимошенко „ненадмината по лъжа в цяла Украйна".

Имайки нещастието да бъда потърпевш от лъжите на Анна Герман, смятам че именно тя е ненадмината лъжкиня в страната си. Въпросът обаче е как мислят мнозинството от украинските избиратели?