Всички си мислехме, че нашият министър на отбраната Николай Ненчев е неподражаем в своята русофобия. Оказа се обаче, че този път той отстъпва първото място на полския си колега Антони Мачеревич.

Последнят сътвори изключителен бисер, обявявайки, че СССР и Русия са виновни за Волинските кланета от първата половина на юли 1943г. Така се опитва да омаловажи вината на украинските бандеровски касапи, устроили Геноцид над поляците от Волин, преди общото настъпление на Съветската Армия.

И след катастрофата на президентския самолет, когато загина президентът Лех Качински, вече имаме още едно обвинение към Москва, неподкрепено от доказателства.

Истината е, че украинците искали да изпреварят настъплението на Съветската Армия и да създадат етнически чиста зона. Контролирана, разбира се, от НКВД и Смерш, които не са благосклонни, нито към Украйна, нито към Полша. В такава ситуация обаче, етнически чистата територия ще има право на автономия според съветската Конституция.

Знаем за печалната съдба на Галичина и Волин след победата - гражданската война продължава достатъчно дълго. В крайна сметка, Бандера е ликвидиран, съпротивата на неговите части капитулира и Западът на Украйна става пълноценна част от УССР. Въпреки пълната несъвместимост с народа, населяващ Донбас и останалите малцинства.

В случая, изявлението на „безумния Антони“ (както го наричат вече редица наоблюдатели и анализатори) обслужва единствено натовските интереси.

Освен това, министърът на отбраната очевидно подкрепя кабинета в желанието му да интегрира трите милиона украинци, живеещи в Полша.

Това е реално, предвид работливите и непретенциозни украински имигранти. Което не важи за стохилядната чеченска диаспора в Полша, която очаквано създава сериозни проблеми на правоохранителните органи, И може да бъде неутрализирана единствено с помощта на руските им колеги. Иначе поляците не ги чака нищо добро!

С двойника на Антони Мачеревич – руският професор Евгений Степанов, здравата се смеем, когато гледаме полския министър по телевизията.

Истината е, че той превратно представя позицията на полското правителство по отношенията Русия. Русофобията в Полша не е по-страшна от тази в други страни.

Обаче правителствените медии се стараят многократно да преувеличават историческите събития. Не минава ден без коментар по каналите „История“ и „Култура“, да няма антируски, или антисъветски филм.

Иначе двата канала са идентични на руските. Последните също подгряват аудиторията на антиполска вълна.

Натрапва се впечатлението, че ги управляват от едно място...