Рано сутринта 6 полски изтребителя МИГ-29 - по време на опит за пребазиране от военното летище в намиращия се недалече от Варшава град Минск Мазовйецки, се насочват към 22 тактическа авиобаза на полските ВВС в градчето Кролйево Малборскйе, съвсем близо до града-музей Малборк, където е старата столица на кръстоносците Мариенбург.

Това е един от най-красивите и посещавани туристически обекти на Полша - грехота е да пътуваш от Гданск до Варшава или обратно и да не се отбиеш да разгледаш средновековния замък, да опиташ свинско коляно по рицарски, с водка "Полонез" и местна жива бира с червен цвят в местната кръчма, обзаведена, както по времето на немските рицари-кръстоносци и да не купиш на любимата кехлибарено бижу от многобройните лавки в двора на замъка.

Един от изтребителите получава повреда във въздуха, каца аварийно и заема цялата писта. Останалите 5 по принуда се насочват към Рембйехово - международното летище на Гданск.

Според капитан Томаш Басараб от 22 тактическа авиобаза в Кролйево Малборскйе, те може би ще излетят до края на деня и ще се дислоцират за постоянно там.

Руските, белоруските и българските медии обаче - нарочно, по глупост, от незнание, или от странно чувство за хумор, подадоха полуистина като информация, сътвориха сензация и дори тук-таме вдигнаха паника.

Първо, пропуснаха да допълнят, че става дума за полския Минск Мазовйецки, оставяйки само Минск. Асоциацията със столицата на Република Беларус - Минск Бялоруски (както го пишат поляците от времето на общата им държава) е очевидна.

Второ, никъде не се отбелязва, че става дума за полски МИГ-ове, още от времето на Варшавския Договор, а не например за руски, или белоруски.

Сензацията вече е налице: водещите рускоезични СМИ (руски и белоруски) разпространиха светкавично новината. Младите български новинари, едвам четящи на руски, преписаха името на старата столица на кръстоносците с падеж: Малборком.

Отново се създаде напрежение без причина между Полша, Русия и Беларус. Кой има интерес от него!?