Ядреният арсенал все още позволява на Русия да се позиционира като свръхдържава, в сферата на конвенционалните оръжия обаче тя не се вписва в тази категория. Такава оценка даде председателят на Обединения комитет на началник-щабовете на Въоръжените сили на САЩ генерал Мартин Демпси по време на изслушванията в Сенатската комисия по външна политика за Сирия. Той обаче отказа да коментира възможен отговор на Москва на агресия срещу арабската държава, като уточни, че такава информация би могла да бъде предоставена на конгресмените на закрито заседание. Според публикация на Washington Post генералът очевидно не е сред горещите поддръжници на сирийската авантюра на президента Обама.

В своето интервю за Первый канал и Associated Press в навечерието на срещата на върха на Г20 президентът Путин също бе немногословен относно плановете на Кремъл за отговор на сирийската криза: „Имаме свое виждане за това, какво и как ще правим в случай на развитие на ситуацията - било с използване на оръжие, било без използване. Имаме свои планове, но все още е рано да се говори за това."

Руски експерти потвърждават оценката на генерал Демпси - в конвенционалните оръжия в момента паритет няма и Русия компенсира с ядрения си арсенал, но някои от тях са оптимисти, че в близките години ситуацията ще се промени.

Пред вестник Взгляд първият вицепрезидент на Академията за геополитически проблеми Константин Сивков коментира, че по отношение на военен потенциал и територия Русия съвсем не е сред държавите „тройкаджии" и че се намира на нивото на Белгия. Според него обаче при сегашното състояние на въоръжените сили Москва е в състояние да решава задачи в не повече от два въоръжени конфликта от мащаба на чеченския. За локална война, смята експертът, е необходима групировка от поне половин милион щика. Той напомня, че във Виетнамската война САЩ са разполагали с контингент от 1,5 милиона. Днес при пълна мобилизация на войските Русия може да събере не повече от 250 хиляди, категоричен е Сивков.

Оценявайки състоянието на руския ВМФ, той посочва, че Северният флот например е способен ефективно да противостои на една ударна група самолетоносачи, а предполага, че в случай на конфликт американците ще разполагат минимум с четири. Тихоокеанският флот може да реши успешно бойни задачи срещу една-две ударни групи, а там ще бъдат до шест.

Сивков смята, че Черноморският флот по състав отговаря на една корабно-ударна група - Шести американски флот разполага вероятно с до десет. „Само турският ВМФ разполага с около 30 подводници, руските „черноморци" имат само една", посочва експертът. И потвърждава - Русия се „държи" единствено на ядрения си потенциал.

Що се отнася до изпратения към сирийските брегове руски крайцер, съпровождан от два кораба за прикритие, ако американците решат да ги ударят, „те ще бъдат унищожени за 20 минути". Сивков напомня, че в мирно време Пета оперативна ескадра на ВМФ на СССР е имала в района около 30 бойни кораба - такава сила вече би могла да противостои на агресията.

Малко по-различна е гледната точка на главния редактор на списание Национальная оборона Игор Коротченко. Според него Русия не създава армия като САЩ, тъй като пред нея стоят други задачи. Той уточнява, че в сферата на техническото осигуряване в най-близко време всичките четири военни окръга (Централен, Западен, Източен и Южен; самостоятелно съществува и Калининградски отбранителен район на подчинение на Западния окръг - оперативно-тактическо съединение от всички видове и родове войски за защита на руските интереси в анклава и Балтика) на страната ще бъдат „достатъчно окомплектовани, за да може всеки един да отвърне на заплахите, които се появят в зоната на тяхната отговорност".

Коротченко напомня, че Русия отделя голямо внимание на развитието в сферата на конвенционалните оръжия - в държавната програма за въоръжаване са заложени параметри на финансови разходи, които ще позволят към 2020 година окомплектоването на войските с нова техника да достигне 70%. „Това е нелош показател. Днес до голяма степен използваме остаряло съветско оръжие, но прогресът е очевиден", коментира експертът и посочва, че за министъра на отбраната Сергей Шойгу модернизацията на въоръжението е приоритет.

Неотдавна на разположение на руската армия постъпва бригадният комплект на оперативно-тактическия ракетен комплекс „Искандер-М". Внимание се отделя на доставката на безпилотни самолети, започнало е серийно закупуване на зенитноракетни системи С 400. Сред останалите стъпки към възвръщането на паритета при конвенционалните оръжия експертът посочва приемането на въоръжение на нови БТР, обновяването на автомобилния парк, очаквана е покупка през 2015 на 2200 танка „Армата" пето поколение, във ВВС постъпват серийно нови фронтови бомбардировачи СУ 34 и изтребители СУ 35, повече от 1200 хеликоптера от различни модификации.

Въпреки всичко Игор Коротченко потвърждава, че „временното неравенство в конвенционалното въоръжение страната компенсира, опирайки се на ядреното оръжие". „Всеки потенциален агресор е наясно, че ако разпали военни действия срещу Русия, тя ще може да отвърне със стратегическо и тактическо ядрено оръжие, и това при всички положения изравнява шансовете и прави стабилна световната военнополитическа обстановка по протежение на руската граница", коментира експертът.